Zastanawiasz się co cukier robi z Twoim ciałem? Słodka trucizna.

Zdrowie Data publikacji: 16 sierpnia 2018

Wszyscy wiemy, że cukier nie jest dla nas zdrowy jednak wszyscy go spożywamy i to całkiem w sporych ilościach. Przeciętny człowiek spożywa aż 50 kg rocznie. Cukier znajduje się prawie we wszystkim co jemy i można znaleźć go w produktach, w których byśmy się nie spodziewali.

Co cukier robi z ciałem

  1. Powoduje wypadanie włosów
  2. Przyśpiesza proces starzenia się skóry i pogłębia zmarszczki
  3. Osłabia zwrok
  4. Sprzyja próchnicy
  5. Zwiększa ryzyko choroby raka
  6. Obniża odporność
  7. Zwiększa ryzyko zawału
  8. Powoduje otyłość
  9. Podnosi poziom złego cholesterolu
  10. Negatywnie wpływ ana nerki
  11. Rozregulowuje gospodarkę hormonalną
  12. Zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2
  13. Może powodować migreny i zawroty głowy
  14. Uzależnia jak narkotych
  15. Sprzyja schizofrenii
  16. Wywołuje depresję

Rodzaje cukru

  1. Glukoza – występuje wraz z innymi cukrami w owocach i warzywa. Podstawowa substancja w metabolizmie roślin i zwierząt.
  2. Dekstroza – cukier prosty wydobywany syntetycznie ze skrobi.
  3. Sacharoza – produkowany z trzciny cukrowej i buraków cukrowych.
  4. Fruktoza – pochodzi z owoców.
  5. Maltoza – pochodzi ze słodu.
  6. Laktoza – cukier mleczny.

Zdrowe zamienniki cukru

Cukier możemy zastąpić na wiele sposobów tym bardziej dziwi, że wielu z nas nawet nie rozważa takiej myśli. Jednym z popularniejszych produktów jest stewia. To naturalna roślina, z której możemy przygotować zdrowszy zamiennik cukru. Trzeba się jednak nauczyć ją stosować bo może być nawet 500 razy słodsza od cukru. Zobacz przepis na ekstrakt ze stewii do słodzenia.

Inne zamienniki cukru

  1. Syrop z agawy – ma karmelowy posmak
  2. Miód – naturalny produkt znany od wieków, również zdrowy dla serca i zawierający antyoksydanty
  3. Syrop klonowy – w pełni naturalny i mniej kaloryczny niż miód

Przelicznik do stewi

  1. 1 szklanka cukru = 7 łyżeczek
  2. 1 łyżka cukru = 1/8 łyżeczki
  3. 1 łyżeczka cukru = szczypta setwi

W przypadku miodu i syropu z klonu i agawy przyjmuje się, ilość 3/4 w porównaniu do ilości cukru, którą używamy.

Źródło artykułu: http://stylowi.pl/30133242

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły