Czym zamienić jajko w przepisie? Dzisiaj pokażemy Wam kilka dobrych zamienników jajek, które możecie wykorzystać w swojej kuchni. Nie trudno wyobrazić sobie sytuację, że robimy przykładowo ciasto i zabrakło nam jajek. Czy od razu musimy biec do sklepu? Niekoniecznie. Jeśli macie w kuchnie jedną z tych rzeczy to z powodzeniem może ona zastąpić jajka.
Jajko jest podstawowym składnikiem wielu potraw. Przeciętnie jedno jajko waży około 50g. Składa się ono w 74,8% z wody, ale znajdziemy tam oczywiście białko w ilości 12,6% oraz 10% tłuszczu. Reszta to węglowodany. To wpływa na kaloryczność jajek. 100g tego produktu posiada ok. 150 kcal. Oprócz tego są one źródłem wielu cennych dla zdrowia składników i witamin takich jak A, D czy witamin z grupy B.
Jajka wykorzystujemy najczęściej w przepisach na ciasta i budynie. Możemy z nich przygotować również kremy, lody, sosy czy nadzienia. Z jajek można przygotować nawet napój np. likier jajeczny czy koktajl odżywczy. Bez względu na to w jakim celu je chcemy wykorzystać może zdarzyć się tak, że jaj nam po prostu zabraknie. Wtedy jednak możemy sięgnąć po inny produkt z naszej kuchni, dzięki któremu zastąpimy jajko w przepisie.
Poniższa lista przedstawia ilość danego produktu, która potrzebna jest do zastąpienia jednego jajka. W przypadku gdy brakuje nam więcej niż jednego jajka wystarczy tę ilość przemnożyć przez liczbę jajek.
Skoro jesteśmy już przy temacie jajek chcielibyśmy podpowiedzieć Wam co oznaczają kody na jajkach. Informacja ta pozwala kupić nam lepsze jaja z chowu ekologicznego. Każde jajko posiada 11-znakowy kod. Pierwszy numer oznacza system hodowli niosek. Więcej na temat oznaczeń na jajkach przeczytasz tutaj.