Każde jajko według prawa musi posiadać oznaczenie. Jest to rząd cyfr i liter, które potrafią nam powiedzieć wiele o tym skąd jajko pochodzi, ale również w jaki sposób hodowana była kura. To pozwala nam jako konsumentom świadomie podejmować decyzje.
Każde jajko wyprodukowane w Polsce posiada stempel z 11-znakowym kodem. Pierwszy numer oznacza system hodowli kur niosek. Hodowla oczywiście może być z chowu ekologicznego, wolnowybiegowego, ściółkowego i klatkowego. Znajdziemy tutaj cyfry od 0 do 1. Oto co oznaczają:
Następnie mamy symbol kraju. Oczywiście dla jaj pochodzących z polski jest to PL. Następnie mamy cztery oddzielne zbiory dwucyfrowych liczb. Oznaczają one po kolei:
Oprócz informacji, które znajdują się na ostemplowanych jajach również pewne informacje powinny znajdować się na opakowaniu. Znajdziemy tutaj takie informacje jak klasa wagowa, klasa jakościowa czy termin przydatności do użycia.
Do tego znajdziemy tam również termin przydatności do spożycia (28 dni od daty zniesienia jajka). Producent umieszcza tam również zawsze adres swojej firmy lub adres firmy pakującej jajka.
Źródło: PAP
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.