JAK ZACZĄĆ ZDROWO SIĘ ODŻYWIAĆ? + KILKA PRZEPISÓW NA LEKKIE DANIA Z ALMETTE.

Zdrowie Data publikacji: 29 czerwca 2017
Coraz wyższa temperatura powietrza oraz dostępność świeżych warzyw i owoców na targach i w sklepach sprawia, że wiosną mamy ochotę zmienić nasze menu na lżejsze. Jak to zrobić, nie rezygnując przy tym z dobrego smaku? Jest na to prosty sposób. Wystarczy do każdego posiłku dodać sezonowe warzywa i owoce, a jeszcze lepiej – sprawić, by stały się podstawą naszego dania.
Jeżeli jednak do tej pory nasz jadłospis opierał się na produktach mącznych i przetworzonych, a przy tym nie przepadaliśmy za zieleniną, może być to niełatwe zadanie. Najlepszym rozwiązaniem może się wówczas okazać zmiana naszego menu metodą małych kroków. Na czym ona polega? Wystarczy, że zaczniemy do każdego posiłku dodawać owoc lub warzywo. Na przykład, do rondelka z gotującą się owsianką dorzucimy pokrojone w kostkę jabłko, a do jajecznicy podamy szparagi czy brokuły. Nie musimy od razu zjadać całej miski warzyw. Chociaż – gdy już się przyzwyczaimy, wtedy będziemy mieć ochotę na więcej! Jeśli jednak wizja zieleniny na naszym talerzu sprawia, że mamy ochotę zrezygnować z wprowadzania zmian – pozostaje jeszcze inny sposób jej podania. Zupę z zielonych warzyw wystarczy zmiksować na krem, a do koktajlu dorzucić szpinak, sałatę czy pietruszkę.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły