Jak uratować danie, do którego dodałaś zbyt dużo pieprzu? Jest trik, który możesz wykorzystać! Dzięki temu nawet zbyt mocno popieprzona potrawa będzie jeszcze nadawała się do zjedzenia. Warto go znać bo sytuacja taka w kuchni zdarzyć może się najlepszemu kucharzowi. Wystarczy choćby aby nakrętka od pieprzniczki odpadła i już mamy masę pieprzu pływającego w zupie lub innym daniu.
Zanim zaczniemy zapraszamy Cię jeszcze do przeczytania artykułu na temat tego jak uratować przesolone potrawy. Również może okazać się bardzo przydatny! Z pieprzem sprawa wygląda trochę inaczej. Jeśli widzimy, że po prostu wpadło nam do dania zbyt dużo pieprzu to warto od razu zdjąć go tyle ile możemy. Pieprz z łatwością utrzyma się na powierzchni wody, dlatego możemy zdjąć go łyżką. Jeśli jest to mięso lub inne danie to odkrawamy kawałek lub wyrzucamy zbyt mocno popieprzone kawałki. Dzięki temu bardzo łatwo uratujemy danie.
Większy problem mamy gdy o zbyt dużej ilości pieprzu w daniu dowiadujemy się dopiero podczas próbowania go. Wtedy mamy kilka możliwości w zależności od tego co gotujemy. Jeśli jest to zupa możemy ją rozcieńczyć. Nawet czasem podzielić na dwa garnki, wszystko zależy od ilości dosypanego pieprzu. Dzięki rozcieńczeniu smak pieprzu będzie mniej wyczuwalny, jednak i sam aromat na tym ucierpi. Dlatego może być konieczne dodanie większej ilości przypraw, które zamaskują rozcieńczenie.
Rozcieńczać możemy również sosy, ale wiadomo, że będzie to trudne bo sos nie może też być zbyt rzadki. Dlatego możemy dodać coś co zneutralizuje trochę smak pieprzu. W przypadku sosu zamiast wody możemy dodać więcej pomidorów w puszce, passaty czy warzyw. Dzięki temu zwiększając ilość produktów w sosie zamaskujemy jego pieprzność. Dodana przez nas dawka pieprzu będzie zbyt duża na wcześniejszą ilość sosu, ale gdy zrobimy go więcej może okazać się już odpowiednia.
Czy wiesz o tym, że słodki smak wyczuwalny jest jako pierwszy? Dlatego możemy do dania dodać trochę miodu lub cukru lub przygotować słodszy w smaku sos do dania, który również może pasować do mięs czy innych potraw. Dzięki temu zamaskujemy pieprzność, ale oczywiście nie sprawdzi się to w każdym przypadku.