Tak naprawdę kuchenna gąbka to siedlisko bakterii. Dlatego powinniśmy często ją wymieniać. Możemy również zacząć ją dezynfekować aby zmniejszyć ryzyko zarażenia się bakteriami w niej obecnymi. Nie zabije to wszystkich, ale również nie zaszkodzi!
Już we wstępie zwróciliśmy uwagę na to, że kuchenna gąbka to siedlisko bakterii. Jest to miejsce wilgotne, na którym często znajdują się resztki jedzenia. Nic więc dziwnego, że rozwijają się w niej bardzo szybko różnego rodzaju mikroorganizmy, które później trafiają do naszego pożywienia po umyciu nią talerzy czy sztućców. Serwis gazeta.pl przytacza badania, w których dowiadujemy się, że naukowcy znaleźli w 14 używanych gąbkach kuchennych aż 362 różne typy bakterii. Taką ilość zarazków można porównać tylko z ludzkimi odchodami, to szokujące, prawda?
Badania te zostały opublikowane w piśmie naukowym „Scientific Reports” i przeprowadzone przez mikrobiologów z Uniwersytetu w Furtwangen, Uniwersytetu Justusa Liebiga w Gießen i Centrum Helmholtza w Monachium. Serwis radiozet.pl wyróżnia najgroźniejsze choroby, które mogą pochodzić właśnie z gąbki do naczyń. Należą do nich:
Należy robić to co tydzień. Niestety dezynfekcja tak naprawdę nie zadziała w 100% i nie usunie wszystkich bakterii, ale nie zaszkodzi i może sprawić, że gąbki będziemy mogli używać nieco bezpieczniej zabijając na niej część bakterii. Jednak zaznaczamy aby być z Wami szczerymi w 100%, wszystkich bakterii nie usuniemy i gąbkę warto wymienić co tydzień!
Jesteśmy pewni, że większość z nas zbyt rzadko wymienia gąbkę w swojej kuchni, a mało kto w ogóle myśli o tym by ją zdezynfekować. Warto to jednak zrobić, chociaż nie zabije to 100% bakterii, to zmniejszy zawsze ryzyko zachorowania. Podpowiemy Wam jak to zrobić w kilku prostych krokach.