19 maja 2020

Wytrawna tarta ze szparagami i prosciutto

Uwielbiam wiosnę! O tej porze roku pojawiają się nowalijki, które wnoszą do naszej kuchni niezwykły powiew świeżości oraz bogactwo smaku i kolorów.

Zwiastunem wiosennych smaków są chrupiące, jędrne i delikatne szparagi. Bardzo cenię je za niezwykłe wartości odżywcze, nisko kaloryczność oraz wspaniałe walory smakowe. Dają nieskończone możliwości do wykorzystania i chyba jedynym ograniczeniem może być tylko nasza wyobraźnia! Można wyczarować z nich pożywne śniadanie, wykwintny obiad czy pyszną kolację, choć zapewniam Was, że jako przekąska również się sprawdzą idealnie.

Zapraszam Was na prostą, ale jakże smaczną tartę. W roli głównej szparagi, które świetnie komponują się z serowym nadzieniem na bazie ricotty oraz wyrafinowanym i intensywnym smaku prosciutto. Świetnym uzupełnieniem tej przekąski będzie lampka wina Cabernet franc lub Sauvignon blanc. Gorąco polecam!

Składniki

  • 275 g ciasta francuskiego
  • 250 g zielonych szparagów
  • 35 g prosciutto

Nadzienie

  • 250 g ricotty
  • 40 g parmezanu
  • 2 łyżki świeżego koperku
  • 1 jajko L
  • pieprz biały
  • sól

Dodatkowo

  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 1 małe jajko