Nie myj surowego kurczaka – tak radzi CDC!

CDC czyli Center for Disease Control and Prevention to agencja rządu federalnego Stanów Zjednoczonych. Zajmuje się ona sprawą zapobiegania chorobom. Według jej zaleceń nie powinniśmy myć surowego kurczaka.

Nie myj surowego kurczaka

Surowe mięso przed przygotowaniem zwykle myjemy pod bieżącą wodą. Robimy to ze względów higienicznych i zdrowotnych, okazuje się jednak, że możemy w ten sposób nawet sobie zaszkodzić. CDC ostrzegło przed myciem surowego drobiu ze względu na możliwość wystąpienia zatrucia pokarmowego. Podczas mycia mięsa krople wody pryskają w różnych kierunkach, a wraz z nimi soki z mięsa. Spadają one na naczynia i inne produkty spożywcze.

Jeśli chcemy uniknąć zatrucia pokarmowego nie powinniśmy więc myć kurczaka. Tym bardziej, że możliwe bakterie, których się obawiamy zostaną zabite podczas obróbki termicznej mięsa. Oczywiście opinia ta spotkała się ze sporym negatywnym odzewem. Myjemy mięso bo robiły tak nasze mamy i babcie. Wiele osób nie spotkały z tego tytułu żadne przykrości.

CDC w związku z taką odezwą wydało kolejny komunikat, w którym zaznacza, że zarazki zostaną zabite przez temperaturę, a nie usuniemy ich myjąc je. Za to możemy roznieść je po całej kuchni. Dlatego bezpieczniejszym sposobem przygotowywania drobiu jest nie mycie go pod bieżącą wodą.

Nie oznacza to oczywiście, że od razu każda z nas, która go myje będzie miała problem z zatruciem pokarmowym. Sama tak robię i jeszcze mi się to nie zdarzyło. Warto jednak znać takie zalecenie i zdecydować samodzielnie czy chcemy się do niego zastosować. W przypadku wystąpienia zatrucia będziemy mogli też namierzyć możliwy powód.

Skomentuj

Nie myj surowego kurczaka – tak radzi CDC!