8 produktów, których nie powinnaś odgrzewać w mikrofalówce!

Kuchnia Data publikacji: 20 grudnia 2020

Kuchenka mikrofalowa to genialne urządzenie, które umożliwia nam szybkie odgrzanie wielu produktów. Dzięki niemu zaoszczędzamy czas i możemy zjeść coś ciepłego w mgnieniu oka.

Nie wszystkie produkty powinny być jednak podgrzewane w kuchence mikrofalowej. Dzisiaj chcielibyśmy podpowiedzieć Wam czego lepiej w niej nie odgrzewać.

1. Ryby

Dlaczego nie należy odgrzewać ryb w kuchence mikrofalowej? W tym przypadku chodzi przede wszystkim o walory smakowe. Ryba podgrzana w mikrofalówce staje się sucha i niesmaczna. Do tego zaczyna brzydko pachnieć. Jeśli zależy nam na smaku lepiej jest podgrzać ją w piekarniku lub na patelni.

2. Przetworzone mięso

W tym przypadku chodzi o nasze zdrowie, a przetworzonym mięsem są choćby parówki. Czy zdażyło Wam się podgrzewać je w mikrofalówce? Zapewne tak.

Niestety produkty takie zawierają konserwanty, które podczas podgrzewania w mikrofalówce przekształcają się w niebezpieczne związki chemiczne, takie jak utleniony cholesterol.

3. Szpinak i brokuły

Nie należy odgrzewać szpinaku i brokułów w kuchence mikrofalowej. Promieniowanie elektromagnetyczne powstaje powstanie szkodliwych nitrozoamin, które mogą być rakotwórcze.

4. Zupy kremy

Podgrzewanie zupy krem w kuchence mikrofalowej skończy się jej sporym zabrudzeniem. Zupa zacznie pryskać na boki, a aby tak się nie stało musielibyśmy ją co minutę przemieszać. To przez to, że podgrzewa się nierównomiernie.

5. Kawa

Wystygła Ci kawa i zamierzasz odgrzać ją w mikrofalówce? Nie jest to szkodliwe dla zdrowia, ale za to całkowicie niesmaczne. Kuchenka mikrofalowa zabija smak kawy. Sprawia, że staje się gorzka i kwaśna.

6. Dania dla dzieci

Nie należy w mikrofalówce podgrzewać dziecięcych obiadków. Nie podgrzewają się one równomiernie, a to może sprawić, że w pokarmie będą gorące kawałki, którymi dziecko się oparzy.

7. Ryż

Na ryż należy uważać. Nie może on stać zbyt długo w temperaturze pokojowej. W lodówce powinniśmy trzymać go też nie dłużej niż jeden dzień. Kuchenka mikrofalowa nie jest w stanie zabić bakterii, które znajdują się w takim ryż. Przez to może doprowadzić do zatrucia.

8. Ostrej papryki

Za jej ostry smak odpowiada kapsaicyna. Niestety wyparowuje ona podczas podgrzewania w mikrofali. Przez to dania ostre stają się mniej ostre. Do tego w powietrzu zacznie unosić się gryzący dym.

Źródło artykułu: https://brightside.me/creativity-cooking/15-foods-you-shouldnt-reheat-in-a-microwave-800072/

Podobne artykuły