Ogrzewanie posiłków w mikrofalówce to codzienna rutyna wielu z nas, która zaoszczędza czas i często ułatwia życie. Jednak nie wszystkie produkty nadają się do ponownego podgrzewania w tym sprzęcie. Istnieje lista produktów, które po odgrzaniu w mikrofalówce mogą stracić swoje wartości odżywcze, zmienić strukturę lub nawet stać się szkodliwe dla zdrowia. W tym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie zestawienie „8 produktów, których nie powinnaś odgrzewać w mikrofalówce”, aby pomóc Ci unikać kulinarnych i zdrowotnych wpadek. Zapraszamy do zapoznania się z naszymi wskazówkami, które z pewnością sprawią, że Twoje posiłki będą bezpieczne i smaczne.
Nie wszystkie produkty powinny być jednak podgrzewane w kuchence mikrofalowej. Dzisiaj chcielibyśmy podpowiedzieć Wam czego lepiej w niej nie odgrzewać.
Dlaczego nie należy odgrzewać ryb w kuchence mikrofalowej? W tym przypadku chodzi przede wszystkim o walory smakowe. Ryba podgrzana w mikrofalówce staje się sucha i niesmaczna. Do tego zaczyna brzydko pachnieć. Jeśli zależy nam na smaku, lepiej jest podgrzać ją w piekarniku lub na patelni.
W tym przypadku chodzi o nasze zdrowie, a przetworzonym mięsem są choćby parówki. Czy zdarzyło Wam się podgrzewać je w mikrofalówce? Zapewne tak.
Niestety produkty takie zawierają konserwanty, które podczas podgrzewania w mikrofalówce przekształcają się w niebezpieczne związki chemiczne, takie jak utleniony cholesterol.
Nie należy odgrzewać szpinaku i brokułów w kuchence mikrofalowej. Promieniowanie elektromagnetyczne powstaje powstanie szkodliwych nitrozamin, które mogą być rakotwórcze.
Podgrzewanie zupy krem w kuchence mikrofalowej skończy się jej sporym zabrudzeniem. Zupa zacznie pryskać na boki, a aby tak się nie stało, musielibyśmy ją co minutę przemieszać. To przez to, że podgrzewa się nierównomiernie.
Wystygła Ci kawa i zamierzasz odgrzać ją w mikrofalówce? Nie jest to szkodliwe dla zdrowia, ale za to całkowicie niesmaczne. Kuchenka mikrofalowa zabija smak kawy. Sprawia, że staje się gorzka i kwaśna.
Nie należy w mikrofalówce podgrzewać dziecięcych obiadków. Nie podgrzewają się one równomiernie, a to może sprawić, że w pokarmie będą gorące kawałki, którymi dziecko się oparzy.
Na ryż należy uważać. Nie może on stać zbyt długo w temperaturze pokojowej. W lodówce powinniśmy trzymać go też nie dłużej niż jeden dzień. Kuchenka mikrofalowa nie jest w stanie zabić bakterii, które znajdują się w takim ryż. Przez to może doprowadzić do zatrucia.
Za jej ostry smak odpowiada kapsaicyna. Niestety wyparowuje ona podczas podgrzewania w mikrofali. Przez to dania ostre stają się mniej ostre. Do tego w powietrzu zacznie unosić się gryzący dym.