Grillowanie kurczaka – czas zacząć!

Kuchnia Data publikacji: 28 maja 2021

Dobre towarzystwo i smaczne jedzenie to przepis na idealnego grilla. A co najlepiej wrzucić na ruszt? Kurczak na pewno posmakuje każdemu. Jak wybrać ładny kawałek tego mięsa? Ile należy grillować kurczaka? O tym wszystkim można poczytać w poniższym artykule. Zaczynamy! Trzy, dwa, jeden… i start!

Jak wybrać kurczaka?

Przede wszystkim warto wybrać świeże mięso i do tego dobrej jakości. Na grilla doskonale nadają się podudzia, udka, a także pierś. Można także całego kurczaka „włożyć” na ruszt.

Gdzie najlepiej kupić mięso z kurczaka? Przede wszystkim warto postawić na dobrego dostawcę. Jednym z nich jest sieć sklepów Świeżyzna. Dostarcza ona klientom nie tylko najwyższej jakości mięsa, ale również kiełbas oraz produktów garmażeryjnych. Firma postawiła na tradycyjne receptury oraz nowoczesne systemy wytwarzania. Dzięki długoletniemu doświadczeniu zyskała renomę na rynku i sprosta nawet najbardziej wymagającym klientom.

Jak długo należy grillować kurczaka?

Czas grillowania kurczaka zależy od części, którą chcemy przygotować na ruszcie. Oczywiście najdłużej na grillu spędzi cały kurczak. Na przygotowanie tuszki ważącej ok. 1,2 kg potrzebujemy ok. 1 godziny. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się metoda pośrednia, czyli żar nie może być bezpośrednio nad mięsem. Mniej czasu zajmie nam przygotowanie fileta – ok. 20-25 minut. Tę część kurczaka możemy grillować nad żarem. A ile powinniśmy grillować pozostałe części kurczaka? Nóżka z kurczaka powinna spędzić na ruszcie ok. 30-35 minut, a skrzydełko – 20-25 minut.

Kurczak to dość delikatne mięso. Z tego względu powinniśmy pilnować, żeby zbyt długo nie był na ruszcie. Mięso zrobi się po prostu suche.

Marynata – ważna sprawa!

Marynata nada kurczakowi oryginalnego smaku i kruchości. Jak ją przygotować? Klasyczny przepis oparty jest na oliwie z oliwek, musztardzie, sosie sojowym i wybranych ziołach (np. tymianek, oregano, pietruszka, szałwia, szczypiorek). Można także zrobić marynatę jogurtową (jogurt naturalny, słodka i ostra papryka i sól), cytrynową (sok i skórka z cytryny, odrobina cukru, pieprz) czy żurawinową (dżem z żurawiny, sok z cytryny, sos sojowy, sos słodko-kwaśny). Świetnym rozwiązaniem w tym zakresie są również gotowe mieszanki ziołowe. Wybór zależy od naszych preferencji kulinarnych. Przede wszystkim wszystkie składniki marynaty należy dokładnie wymieszać i pozostawić do przegryzienia się (około pół godziny). Następnie trzeba dokładnie polać kurczaka marynatą i pozostawić w lodówce na około 8-10 godzin.

Podobne artykuły