Wypróbuj ten trik, a na zawsze przestaniesz gotować ryż na wodzie!

Kuchnia Data publikacji: 14 marca 2022

Gotowanie ryżu wielu osobom wydaje się jednym z niedostępnych dla zwykłych śmiertelników tajników sztuki kulinarnej. Nie jest to jednak tak trudne, jak się nam wydaje. Dzisiaj dowiecie się, jak ugotować idealny ryż. Poznacie również przy okazji genialny trik, dzięki któremu do gotowania ryżu przestaniecie używać wody.

Jak ugotować ryż?

Tajemnicą dobrze ugotowanego ryżu jest proporcja wody do ziaren oraz czas. Proporcję bardzo łatwo jest zapamiętać. Na jedną szklankę ryżu potrzebujemy dwóch szklanek wody. Jeśli jednak chcemy być skrupulatni i osiągnąć ideał, wtedy ilość wody warto dostosować do gatunku ryżu.

Drugim ważnym czynnikiem jest czas gotowania. Nie podnoś w tym momencie pokrywki i nie podglądaj. Wystarczy, że raz przemieszasz ryż, gdy woda się zagotuje, a następnie przykryjesz garnek pokrywką i zmniejszysz ogień na minimum.

Gotowanie ryżu na bulionie

A teraz obiecany trik, czyli gotowanie ryżu na bulionie warzywnym lub mięsnym. Jeśli raz spróbujecie tak ugotowanego ryżu, to zawsze będziecie go tak robić. Jest wtedy idealny w smaku. Przepis na bulion warzywny znajdziecie na naszej stronie.

Podobne artykuły