Jak przygotować ryż w mikrofalówce

Przygotowanie ryżu w kuchence mikrofalowej jest bardzo prostym i szybkim sposobem na jego ugotowanie. Jest to też genialna metoda na przygotowanie szybkiego obiadu. Ryż w ten sposób ugotujesz w mgnieniu oka. Wystarczy później dodać do niego jakiś gotowy sok, a na koniec jeszcze chwilę podgrzać. W ten oto sposób obiad mamy z głowy i zrobiliśmy go dosłownie w chwilę. Jeśli jednak jesteś kulinarną tradycjonalistką to zapraszam Cię do przeczytania innego artykułu, z którego dowiesz się jak ugotować ryż by za każdym razem był idealny.

Jak ugotować ryż w kuchence mikrofalowej

Gotowanie ryżu w mikrofalówce zaczynamy od wypłukaniu z ryżu nadmiaru skrobi. Dzięki temu ryż jest bardziej sypki po przygotowaniu, a dzięki temu i smaczniejszy. Wystarczy, że ryż wsypiesz do sitka, a następnie przepłuczesz go dużą ilością zimnej wody. Wiele osób robi to też w misce. Wrzuca do niej ryż, zalewa zimną wodą i dłońmi miesza po czym wymienia wodę do momentu, aż przestanie robić się mętna. Ja jednak wolę szybszy sposób z sitem.

Teraz gdy mamy już wypłukany ryż możemy przejść do następnego kroku. Musimy teraz dobrać odpowiednie proporcje wody do ryżu. Na dwie szklany ryżu używamy 1 i 1/2 szklanki wody. Oczywiście proporcje te możemy zwiększać, ale gdy mamy tylko jedną szklankę ryżu to dolewamy do niego 1 i 1/4 szklanki wody. To istotne jeśli chcemy by ryż nam dobrze wyszedł.

Teraz miskę z wodą i ryżem umieszczamy w kuchence mikrofalowej i przykrywamy talerzykiem. Przykrycie nie ma być szczelne bo wytwarzane w środku ciśnienie mogłoby rozerwać np. szczelnie zamknięty pojemnik. Teraz możemy przejść do gotowania ryżu. Najpierw ustawiamy ją na pełną moc i 10 minut czasu. W ten sposób przygotujesz dwie porcje, jedną możesz zrobić w nawet o połowę krótszym czasie.

Skomentuj

Jak przygotować ryż w mikrofalówce