14 grudnia 2020

Jak mrozić uszka

Jak zamrozić uszka? Uszka z kapustą i grzybami są jednymi z tych dań na na Boże Narodzenie, które możemy zrobić wcześniej. Dzięki temu jesteśmy w stanie rozłożyć gotowanie w czasie i przez to mieć więcej czasu w same święta dla rodziny i na odpoczynek.

Mrożenie uszek z kapustą i grzybami

Mrożenie uszek jest banalnie proste i można robić to w przypadku zarówno ugotowanych wcześniej uszek, jak i surowych. W pierwszej kolejności przygotowujemy sobie tacę, na której kładziemy ręcznik kuchenny.

Na ręczniku rozkładamy uszka jedno obok drugiego, ale zostawiamy pomiędzy nimi przerwę. Nie chcemy, aby się sklejały. Nie ważne czy to uszka surowe, czy już ugotowane. Układamy je tak samo, ale wcześniej ugotowane oczywiście muszą być odsączone z wody.

Następnie tak przygotowane na tacy uszka wkładamy do zamrażarki na godzinę. Muszę wstępnie się zamrozić, zanim przełożymy je do woreczka. Wtedy nie posklejają się i będziemy mogli wyjąc ich tyle ile aktualnie potrzebujemy.

Gdybyśmy wcześniej nie zamrozili ich osobno na tacy, po wyjęciu z zamrażalnika stworzyłyby jeden monolit, który ciężko byłoby rozdzielić i ugotować. Tak natomiast możemy od razu wrzucić do gorącej tyle sztuk ile potrzebujemy i je szybko ugotować.

Jak rozmrozić uszka?

Aby je rozmrozić wystarczy wrzucić je do garnka z wrzącą osoloną wodą. Uszka gotujemy do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Wrzucamy je oczywiście prosto z zamrażarki, nie musimy wcześniej ich rozmrażać.

Jeśli natomiast chcemy to zrobić to nigdy nie robimy tego w temperaturze pokojowej. Dzień wcześniej przekładamy je do lodówki, aby tam spokojnie rozmarzły.

Zobacz również przepis na uszka. Dowiesz się z niego jak zrobić uszka z kapustą i grzybami na święta.