Włochy w Polsce czyli z wizytą w Bar Caffe Buon Giorno

Kuchnia Data publikacji: 06 grudnia 2022

Sądzisz, że prawdziwą, włoską pizzę zjesz wyłącznie w jednej z trattorii zlokalizowanych na terenie słonecznej Italii? Nic z tych rzeczy! Równie wspaniały (a może nawet lepszy!) placek czeka na ciebie w Bar Caffe Buon Giorno czyli miejscu z iście włoską duszą.

Wiosną 2021 roku, w małopolskich Kętach swoją działalność rozpoczęła klubokawiarnia Bar Caffe Buon Giorno, której patronem jest klub 555 (skupiający osoby zainteresowne rozwojem osobistym). Jak wskazuje już na na to sama nazwa lokalu, Buon Giorno ma wiele wspólnego z Włochami. W istocie; wspomniane państwo stanowiło swego rodzaju inspirację do powstania lokalu. Warto przy tym zauważyć, że właściciele kawiarni przez wiele lat mieszkali w Italii, toteż doskonale poznali oni zarówno włoskie zwyczaje, jak i tamtejszą kuchnię. Po powrocie do Polski podjęli decyzję o otwarciu lokalu, który do złudzenia przypominałby prawdziwą, włoską kawiarnię. Tak właśnie narodziło się Bar Caffe Buon Giorno.

Menu Bar Caffe Buon Giorno czyli od śniadania do kolacji

Oczywiście tym, wokół czego koncentruje się cała energia ekipy Bar Caffe Buon Giorno są przygotowywane posiłki. Aż do jesieni ubiegłego roku (tj. 2021 r.) w karcie prym wiodła przepyszna kawa parzona w oryginalnych, włoskich ekspresach, kanapki, mniejsze przekąski oraz słodkie i słone wypieki. Wraz z odejściem lata podjęto decyzję o poszerzeniu oferty klubokawiarni. W ten sposób do karty dań trafiła fenomenalna pizza w stylu włoskim.

Zanim przejdziemy do opisu pizzy dostępnej w Bar Caffe Buon Giorno, w pierwszej kolejności wyjaśnijmy czym – w praktyce – wyróżnia się pizza w stylu włoskim. Otóż nadmieniony typ placków charakteryzuje się delikatnym, cienkim ciastem i chrupiącymi brzegami. Warto dodać, iż włoska pizza – w odróżnieniu od amerykańskiej, posiadającej stosunkowo gruby spód – jest lekkostrawna, a dzięki temu również zdrowsza i zdecydowanie mniej kaloryczna.

Pizza włoska przyrządzana w Bar Caffe Buon Giorno wyrabiana jest z wysokogatunkowej mąki i prawdziwych drożdży. To właśnie dlatego jej serce – czyli ciasto – jest tak pyszne! Do wyboru gości Buon Giorno są natomiast dwa typu spodów: Bianca (bez sosu pomidorowego) i Rossa (z sosem pomidorowym). Naturalnie każdy z nich może mieścić na sobie zupełnie inne dodatki. A jeśli już o dodatkach mowa, to w menu znajdziemy zarówno opcje mięsne, rybne, jak i wegetariańskie. To mało? W takim razie sięgnijcie po super oryginalną pizzę Nutella, czyli pizzę w wersji słodkiej, której wierzch pokryty jest oczywiście pysznym, czekoladowo – orzechowym kremem Nutella. Warto dodać, że opisywane placki dostępne są również w opcji pizza z dowozem Kęty.

Poza wspomnianymi wcześniej pozycjami śniadaniowymi oraz pizzą, w Buon Giorno zamówić można również potrawy obiadowe. Do wyboru gości są dania, których podstawę stanowią kluski (np. gnocchi z tuńczykiem, serem lub borowikami), makarony (np. spaghetti carbonara, tagiatelle tartuffo czyli z truflami, klasyczna lasagne) lub ryż (np. risotto z borowikami), a także kultowe, włoskie pierożki (np. ravioli con ricotta e spinaci).

Podobne artykuły