Ten trik najlepszych szefów kuchni sprawi, że zawsze ugotujesz idealne jajka na twardo!

Kuchnia Data publikacji: 26 października 2017

Chcesz by Twoje jajko zawsze było równo ugotowane oraz łatwo obierało się ze skorupki? Wykorzystaj ten sprytny trik, który stosuję od lat :)

Ułożenie jajka

Zaczniemy od bardzo prozaicznej rzeczy, ale również bardzo ważnej. Wiele osób zapomina o tym, ale jako zawsze powinno być nakryte wodą w przeciwnym wypadku nie będzie gotowało się równo. Druga bardzo cenna uwaga, którą warto zapamiętać jest to, że jajko wkładamy do już gotującej się wody. Dzięki temu jajko będzie równomiernie ogrzewane.

Jeśli włożysz jajko do zimnej wody z jednej strony będzie ogrzewane poprzez kuchenkę, a z drugiej nie. Dopiero równomiernie rozłożona temperatura gotującej się wody zapewni dokładne ugotowane jajka z każdej strony w tych samych warunkach termicznych.

Tajny składnik

Gdy jajka są ugotowane nikt z nas nie chce by obieranie go ze skorupki sprawiało nam problem. Na pewno dobrze wiecie jak irytujące bywa obieranie jajka, z którego skorupka schodzi małymi kawałkami, trzeba dłubać, a jajko potem nie wygląda estetycznie.

Zróbmy więc miejsce dla tajnego składnika, którym jest soda oczyszczona. Dodaj łyżkę sody oczyszczonej do wody, w której będziesz gotować jajka. W ten sposób obranie jajka będzie dużo łatwiejsze.

Jak długo gotować jajka do ulubionej twardości?

Każda z nas ma swój stopień twardości jajka, który preferuje. Jak długo gotować je aby go osiągnąć? Pamiętajcie aby jajka wkładać do wrzątku, a następnie odczekajcie tyle czasu ile pokazuje zdjęcie poniżej. To połówki jajek, które pokazują po jakim czasie jak wygląda żółtko. Teraz Twoje jajko zawsze będzie idealne :)

Podobne artykuły