Czy warto jeść czerwoną kapustę? Oczywiście, że tak! Modra kapusta ma wiele właściwości zdrowotnych oraz odżywczych. Stosowanie jej w naszej diecie będzie bardzo korzystne. Dzisiaj przedstawimy Ci kilka zalet jedzenia czerwonej kapusty. Warto ją włączyć do swojego menu!
Jeśli zastanawiasz się co można znaleźć w czerwonej kapuście to na pewno nie będą to dzieci :) Znajdziemy tam za to witaminę C, K, B6 czy A. Jest też bardzo dobrym źórdłem potasu, błonnika, tiaminy. Trochę mniej, ale zawiera też magnez, wapń, cynk i żelazo. Jednak to co wiele osób pewnie zainteresuje to to, że jest nisko kaloryczna. Jeśli nie przygotujemy jej w sosie majonezowym to w zasadzie możemy jeść ją bez ograniczeń. 100 g czerwonej kapusty to zaledwie 31,1 kcal.
Przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia się organizmu, a także chronią przed rozwojem chorób nowotworowych. Zmniejszają więc ryzyko ich wystąpienia. Według badań modra kapusta zawiera nawet 4.5 raza więcej przeciwutleniaczy od zwykłej białej kapusty.
Masz problemy ze stanami zapalnymi organizmu? Zacznij jeść czerwoną kapustę. Ma ona właściwości przeciwzapalne. Wszystko dzięki zawartości sulforafanu. Jej jedzenie może więc pomóc w bólach stawów czy w przewlekłych chorobach zapalnych skóry np. w problemach z trądzikiem.
Jedzenie czerwonej kapusty regeneruje błonę śluzową jelit i zwalcza w nich stany zapalne. Jeśli masz problemy z jelitami jedzenie jej poprawi Twój stan zdrowia. Oprócz tego wzmacnia kości i sprzyja dbaniu o nasze serce.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.