Większość z nas źle gotuje parówki. Jak to robić wyjaśnia Piotr Ogiński

Zdrowie Data publikacji: 02 lutego 2023

Piotr Ogiński, jeden z najpopularniejszych polskich kucharzy, który zdobył sławę na YouTube prowadząc kanał „Kocham Gotować” wyjaśnia, jak prawidłowo gotować parówki. Większość z nas robiła to w zły sposób!

Jak prawidłowo gotować parówki?

Jak wyjaśnia Piotr Ogiński, nie wolno ich smażyć ani piec. Wszystko dlatego, iż może znajdować się w nich dużo soli peklujących, azotyny lub azotany, które powyżej 130 stopni Celsjusza zaczynają wydzielać szkodliwe rakotwórcze związki.

Gotować też ich nie należy, gdyż są one już gotowe do jedzenia. Podczas gotowania wypłukujemy z nich smak. Jak powinniśmy je przygotować?

Piotr Ogiński radzi, aby podgrzać wodę do 75 stopni Celsjusza. Włóż do niej parówki i postaraj się utrzymać temperaturę. Gdy parówka osiągnie temperaturę 68 stopni, jest gotowa do jedzenia. Radzi również, aby kupować jedynie parówki zawierające ponad 90% mięsa.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły