Te warzywa i owoce zawierają praktycznie zero kalorii to sprawia, że są doskonałymi produktami do spożywania podczas diety. Jeśli czujesz się głodna, nie możesz już wytrzymać, albo nie udało Ci się najeść bazowym posiłkiem to sięgnij po nie bez wyrzutów sumienia.
Jabłka mają tylko 50kcal na 100g. Średnie jabłko waży ok. 200g z ogryzkiem. Jednak to nic bo są tak naprawdę jednym z najzdrowszych owoców na świecie. Zawierają wiele błonnika, witamin, przeciwutleniaczy i minerałów. Wspomagają odchudzanie stopniowo uwalniając cukier do krwi. Włókna zawarte w jabłkach ułatwiają wypróżnianie i oczyszczanie organizmu. Dla porównania 100g batonik czekoladowy zawiera 555kcal i bardzo dużo cukru.
100g brokułów zawiera jedynie 34 kalorie, to sprawia, że jest to jedno z najlepszych warzyw do obiadu jaki możemy wykorzystać. Oprócz tego mają właściwości przeciwnowotworowe i dostarczają witamin takich jak D, C i K, błonnika, przeciwutleniaczy, a nawet niewielką ilość białka.
Arbuz jest genialnym owocem i nie tylko ze względu na smak. Arbuz zawiera jedynie 30 kalorii na 100g. W większości składa się z wody więc nie tylko zapełnia żołądek, ale również zaspokaja pragnienie. Można jeść go praktycznie w każdej ilości bez poczucia winy.
Ogórki również możemy jeść w dowolnej ilości bo zawierają jedynie 16 kalorii na 100g i w większości składają się z wody. Oprócz tego są bogate w minerały i witaminy oraz uzupełniają elektrolity. Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka i zawierają cenne witaminy z grupy B.
Lubię seler w wielu postaciach np. jako surówkę do obiadu. Seler zawiera jedynie 16 kalorii w 100g i witaminy A, C, K oraz kwas foliowy. Oczywiście nie każdy go lubi bo dla większości osób ma on nikłe walory smakowe. Ale jeśli jecie mało cukru i macie już trochę bardziej wyostrzony smak to naprawdę można go docenić.
Pomidory zawierają tylko 19 kalorii na 100g. Są bardzo smaczne, zawierają potas i witaminę C, które skutecznie walczą z cholesterolem. Ciekawostką jest to, że pomidory mają dużo więcej zdrowych wartości gdy je się ugotuje niż surowe.
Jeśli nie przepadaliście za jarmużem to polecam Wam go wypróbować w nietypowy sposób np. upiec. Jest naprawdę smaczny i chrupiący i doprawiony może zastąpić słone przekąski. Ma on jedynie 49 kalorii w 100g i zawiera witaminy A, K, C, B6, kwas foliowy i sporo błonnika oraz przeciwutleniaczy. Można go bardzo łatwo przygotować w mikrofalówce.
Marchew posiada 41 kalorii na 100g i można ją piec, gotować czy podawać surową. To świetny dodatek do posiłków, sałatek czy surowa przekąska. Znana jest z tego, że chroni nasz wzrok. Zawiera też witaminy A, C, K, mangan i potas. Oprócz tego znajdziemy w niej błonnik.
Cukinia jest bardzo dietetyczna i ma 18 kalorii na 100g. To świetna baza na stworzenie zdrowego obiadu bogatego w błonnik i inne wartości odżywcze. Cukinię możemy podać na wiele rożnych sposobów.
Kalafior ma 25 kalorii na 100g i obok brokułów to mój ulubiony dodatek do obiadu. Ma sporo białka, witamin i minerałów. Pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, walczy ze stanami zapalnymi i pomaga w trawieniu. Może również równoważyć hormony w naszym organizmie.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.