Warzywa i owoce o niskim, wysokim i średnim Indeksie Glikemicznym. Zobacz co jeść aby chudnąć!

Zdrowie Data publikacji: 25 maja 2019

Jeśli chcesz chudnąć najlepiej jest jeść produkty o niskim indeksie glikemicznym czyli poniżej 55. Indeks glikemiczny to informacja jak zjedzenie danego produktu wpływa na poziom glukozy we krwi. Po tym bardzo łatwo jest odróżnić węglowodany dobre od złych, dużo łatwiej niż za sprawą samej informacji o ilości zwartych w produkcie kalorii.

Niski IG <55

  • agrest
  • jabłka
  • maliny
  • borówki
  • brzoskwinie
  • porzeczki
  • pomarańcze
  • kiwi
  • cukinia
  • brokuły
  • ciecierzyca
  • pomidory
  • kalafior
  • kapusta
  • ogórek
  • brukselka
  • czekolada gorzka
  • kasza gryczana
  • bakłażan
  • bób
  • burak
  • cebula
  • cykoria
  • czosnek
  • biała fasola
  • groszek zielony świeży
  • kapusta czerwona
  • kapusta pekińska i włoska
  • marchew
  • papryka
  • sałata
  • rzodkiew
  • + większość warzyw i owoców, ale nie wszystkie

Średni IG 55-70

  • ananas
  • banan
  • bób gotowany
  • mango
  • kukurydza
  • ziemniaki
  • chleb żytni
  • płatki owsiane
  • ryż długoziarnisty

Wysoki IG 70>

  • arbuz
  • pieczywo pszenne
  • marchew gotowana
  • płatki śniadaniowe
  • mąka pszenna
  • dynia
  • chipsy
  • słodycze
  • wafle ryżowe
  • piwo
  • kasza manna
  • daktyle
  • kasza kukurydziana
  • ryż biały
  • cukier biały lub brązowy

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły