2 maja 2021

Przepis na syrop z kwiatów mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski znany nam często jako mlecz, to roślina, która ma wiele prozdrowotnych właściwości. Można zebrać go, oczywiście w miejscu czystym, wolnym od zanieczyszczeń np. pochodzących ze spalin samochodów. Następnie zrobić z niego prozdrowotny syrop.

Syrop z mniszka lekarskiego

Możemy spożywać go profilaktycznie. Ma właściwości antynowotworowe. Pozytywnie wpływa na nasza odporność. Pomaga w walce z objawami przeziębienia. Jest bogaty w witaminy, w tym z witaminy z grupy B oraz witaminę A, C oraz D.

Syrop z mniszka lekarskiego najczęściej spożywa się w celu:

  1. Leczenie kaszlu i przeziębienia
  2. Wzmocnienie odporności
  3. Zapobieganie infekcjom
  4. Na lepsze trawienie
  5. Naskórnie na szybsze gojenie się ran
  6. Jako środek moczopędny

Dziennie możemy spożywać maksymalnie 2 łyżeczki syropu z mniszka lekarskiego. Nie powinny spożywać go jednak osoby z wrzodami żołądka czy nadkwasotą.

Przygotowanie syropu z mniszka lekrskiego

Składniki na syrop z mniszka lekarskiego

  • 40 kwiatów mniszka lekarskiego
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki spirytusu

Przygotowanie syropu

  1. Od kwiatów mniszka lekarskiego odrywamy same żółte płatki bez zielonych części
  2. Do wyparzonego słoika wkładamy warstwę kwiatów
  3. Zasypujemy je cukrem i ugniatamy
  4. Czynność powtarzamy, aż zużyjemy cały cukier i płatki, ostatnią warstwą powinien być cukier
  5. Zalewamy spirytusem, zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień (np. parapet okna. w kuchni)
  6. Po tygodniu syrop przekładamy do lodówki, tam go przechowujemy

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.