Włożył jabłko do wrzątku. Gdy dowiesz się dlaczego też zaczniesz tak robić przed zjedzeniem go!

Zdrowie Data publikacji: 27 maja 2017

Żyjemy w czasach gdzie ważny jest zysk i sprzedaż, a nie zdrowie i ekologia. Kiedyś było całkiem inaczej, jeszcze nie tak dawno temu jabłka z mamą kupowaliśmy albo na rynku lub prosto z sadu. Teraz jedziemy do supermarketu, a w nim znajdujemy coś takiego.

Klienci kupują wzrokiem i producenci o tym wiedzą. To często silniejsze od nas dlatego tak chętnie wykorzystują tę broń aby nakręcić sprzedaż. Nic więc dziwnego, że równe jabłka i błyszczące uważamy za pyszne. Jeśli jednak spojrzycie na jabłka z sadu z ekologicznej uprawy to zauważycie, że mają różne skazy, nierówny kształt.

Najgorsze jest jednak woskowanie jabłek. Jabłka wytwarzają swój naturalny wosk, gdy dłużej poleżą sami to zauważycie. Jednak przed sprzedażą jabłka poddawane są różnym zabiegom oczyszczającym, konserwującym np. mrożeniu. Dlatego naturalny wosk zastępuje się sztucznym, a niestety nie wiemy z czego jest on wykonany. Są ekologiczne odmiany zdatne do jedzenia, ale też tworzone na bazie ropy. Niestety nie wiemy, który spożywamy.

Dlatego wystarczy włożyć jabłka do wrzątku aby zobaczyć czy zostało wcześniej nawoskowane. Od razu ujawni się ta sztuczka producentów.

Część wosku pozyskuje się jednak z owadów, które nazywają się czerwcami lub wosk wytwarzany z liści palmowych. Martwi mnie jednak to, że te same produkty wykorzystuje się do robienia wosku samochodowego czy do podłogi. Jeśli chcesz jeść zdrowe jabłka i nie woskowane, wystarczy zanurzyć je lub polać wrzątkiem i zaobserwować co dzieje się z ich skórką.

Źródło artykułu: http://www.metaspoon.com/apple-wax-boiling-water

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły