Jeśli korzystacie z kostek rosołowych to pewnie nie zdajecie sobie sprawy z tego jak sobie szkodzicie. Ja nie używam ich od kilku ładnych lat. Teraz od razu czuję gdy zupa została ugotowana z ich udziałem. I wiecie co? W ogóle mi wtedy nie smakuje. Naturalny smak zupy jest najlepszy, ale przez lata nasze kubki smakowe zostały przeprogramowane. Musimy je na nowo przyzwyczaić do naturalnych smaków, a znów wszystko będzie nam smakować bez szkodliwych dodatków!
Kostki rosołowe a zdrowie
Stosowanie kostek rosołowych przyczynia się do otyłości – zawierają one szkodliwy glutaminian sodu. Jest to obwiniany właśnie za przyczynianie się do otyłości i również uzależnia. Przez niego żywność smakuje nam coraz mniej więc zaczynamy stosować go więcej. Ma on za zadanie wzmacniać smak.
Do tego może on powodować nadmierną potliwość, kołatanie serca, problemy z żołądkiem, niepokój czy migreny. Dlatego jeśli widzisz u siebie takie problemy, a stosujesz mieszanki przypraw i kostki rosołowe to jak najszybciej je odstaw.
Co znajdziemy w kostkach rosołowych?
- utwardzone tłuszcze roślinne
- glutaminian monosodowy
- inozynian disodowy
- guanylan disodowy
- skrobia modyfikowana
- barwniki
Przepis na kostki rosołowe
Możesz zrobić swoje własne, domowe kostki rosołowe. Tylko z naturalnych składników. Jest to prostsze niż myślisz. Takie kostki możesz dodawać do zup czy sosów aby wzmocnić smak swoich potraw.
Składniki
- 200 g cebuli
- 60 g pora
- 250 g pietruszki
- 600 g marchewki
- 200 g selera
- 2 łyżeczki lubczyku
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 4 łyżki soli
- 1 łyżeczka koperku
- 1 łyżeczka pietruszki
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 3 ząbki czosnku
- 5 liści laurowych
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczki bazyli
- 1/4 łyżeczki imbiru
Przygotowanie
- Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni.
- Resztę składników obieramy i kroimy w kosteczkę.
- Dodajemy je do cebuli, przykrywamy i dusimy.
- Gdy warzywa zmiękną dodajemy do nich przypraw.
- Wszystko dobrze wymieszaj i chwilę jeszcze duś.
- Następnie wszystko przekładamy do blendera.
- Po zmiksowaniu masę przekładamy do foremki na kostki lodu i mrozimy.
- Gdy zamarzną możemy kostki przełożyć do woreczka i trzymać w zamrażarce.
- Takie kostki rosołowe możemy dodawać do zup i sosów by wzmocnić ich smak i aromat.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.