Podziel się:

Jeśli korzystacie z kostek rosołowych to pewnie nie zdajecie sobie sprawy z tego jak sobie szkodzicie. Ja nie używam ich od kilku ładnych lat. Teraz od razu czuję gdy zupa została ugotowana z ich udziałem. I wiecie co? W ogóle mi wtedy nie smakuje. Naturalny smak zupy jest najlepszy, ale przez lata nasze kubki smakowe zostały przeprogramowane. Musimy je na nowo przyzwyczaić do naturalnych smaków, a znów wszystko będzie nam smakować bez szkodliwych dodatków!

Kostki rosołowe a zdrowie

Stosowanie kostek rosołowych przyczynia się do otyłości – zawierają one szkodliwy glutaminian sodu. Jest to obwiniany właśnie za przyczynianie się do otyłości i również uzależnia. Przez niego żywność smakuje nam coraz mniej więc zaczynamy stosować go więcej. Ma on za zadanie wzmacniać smak.

Do tego może on powodować nadmierną potliwość, kołatanie serca, problemy z żołądkiem, niepokój czy migreny. Dlatego jeśli widzisz u siebie takie problemy, a stosujesz mieszanki przypraw i kostki rosołowe to jak najszybciej je odstaw.

Co znajdziemy w kostkach rosołowych?

  1. utwardzone tłuszcze roślinne
  2. glutaminian monosodowy
  3. inozynian disodowy
  4. guanylan disodowy
  5. skrobia modyfikowana
  6. barwniki

Przepis na kostki rosołowe

Możesz zrobić swoje własne, domowe kostki rosołowe. Tylko z naturalnych składników. Jest to prostsze niż myślisz. Takie kostki możesz dodawać do zup czy sosów aby wzmocnić smak swoich potraw.

Składniki

  • 200 g cebuli
  • 60 g pora
  • 250 g pietruszki
  • 600 g marchewki
  • 200 g selera
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 łyżki soli
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka pietruszki
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczki bazyli
  • 1/4 łyżeczki imbiru

Przygotowanie

  1. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni.
  2. Resztę składników obieramy i kroimy w kosteczkę.
  3. Dodajemy je do cebuli, przykrywamy i dusimy.
  4. Gdy warzywa zmiękną dodajemy do nich przypraw.
  5. Wszystko dobrze wymieszaj i chwilę jeszcze duś.
  6. Następnie wszystko przekładamy do blendera.
  7. Po zmiksowaniu masę przekładamy do foremki na kostki lodu i mrozimy.
  8. Gdy zamarzną możemy kostki przełożyć do woreczka i trzymać w zamrażarce.
  9. Takie kostki rosołowe możemy dodawać do zup i sosów by wzmocnić ich smak i aromat.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły