Nie używaj imbiru, jeśli spełniasz choć jeden z tych warunków!

Zdrowie Data publikacji: 06 kwietnia 2018

Imbir jest bardzo zdrowy i pomaga nam w wielu dolegliwościach. Nie każdy jednak powinien go jeść. Jeśli spełniasz choć jeden z tych warunków, nie stosuj imbiru w swojej diecie. Może on wtedy Ci zaszkodzić.

Choroby krwi

Imbir poprawia krążenie krwi dlatego jest dobry w przypadku otyłości czy cukrzycy. Jednak może być szkodliwy w przypadku hemofilii lub niezdolności do prawidłowego krzepnięcia krwi. Neutralizuje również działanie leków przyjmowanych na te schorzenia.

Niektóre leki

Jeśli bierzesz leki na cukrzycę czy nadciśnienie o unikaj imbiru. Może on negatywnie wpłynąć na ich działanie i przez to ograniczy ich skuteczność.

Niedowaga

Imbir posiada błonnik i zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych i poziom pH żołądka. Pomaga to w procesie odchudzania i hamuje apetyt. Ale u osób, które powinny przybrać na wadze takie działanie jest niewskazane.

Ciąża

Kobiety nie powinny jeść imbiru w ciąży. Imbir podczas ciąży może wywołać przedwczesne skurcze i poród. Zaburza również wchłanianie żelaza w diecie i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Potrafi co prawda łagodzić poranne mdłości, ale lekarze i tak zalecają unikanie go przynajmniej w ostatnim trymestrze ciąży.

Źródło artykułu: https://www.shared.com/i/the-healthy-food-house/dont-use-ginger-if-you-have-any-of-these-conditions

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły