Uważasz, że Twoja żywność jest bezpieczna? Oto 8 błędów, które większość z nas popełnia!

Zdrowie Data publikacji: 09 października 2017 / Aktualizacja: 2020-12-22

Według WHO 1 na 10 osób choruje raz w roku w wyniku spożywania skażonej żywności. To powoduje aż 420 000 zgonów rocznie. Chociaż wydaje nam się, że nas to nie dotyczy to jednak problem jest bardziej realny niż nam się wydaje. Nie trzeba iść do słabej restauracji aby nabawić się problemów. Wystarczy, że pewne błędy popełnimy w domu!

Bezpieczeństwo żywności ma ogromne znaczenie w zachowaniu zdrowia całej rodziny. Aby żywność była zdrowa nie wystarczy tylko kupować dobrej jakości świeże produkty, ale też odpowiednio je przechowywać i przetrzymywać. Dzisiaj przedstawimy błędy, które najczęściej popełniamy.

1. Nie myjemy rąk przed przygotowaniem jedzenia

Gdy dochodzi do jakiejkolwiek obróbki jedzenia to zawsze powinniśmy robić to czystymi rękoma. Nawet gdy przekładamy żywność i dotykamy jej rękoma to powinny być one czyste. W przeciwnym razie przenosimy na żywność bakterie i zarazki, które następnie na niej się rozwijają. Pamiętaj, że zasada mówi, iż potrzeba 20 sekund dokładnego mycia rąk mydłem i wodą aby były czyste. Nie wystarczy po prostu je opłukać.

Teraz już wiesz dlaczego w najlepszych restauracjach posiłki przygotowuje się w rękawiczkach. Minimalizujemy tym samym ryzyko zatrucia pokarmowego i zmarnowania jedzenia, które by się zepsuło. Chodzi też o samą higienę.

2. Nie wymieniamy gąbki do mycia lub robimy to zbyt rzadko

Jak często wymieniasz gąbkę do mycia naczyń? Jest ona jednym z najbrudniejszych przedmiotów w naszej kuchni. Wilgoć natomiast sprawia, że jest doskonałym środowiskiem do rozwoju bakterii. Powinniśmy z niej korzysać tydzień, maksymalnie dwa. Powinna też być co dwa dni myta. Można ją łatwo odkazić wlewając na talerzyk trochę octu, kładąc na nim mokrą gąbkę i wkładać do mikrofalówki na 30 sekund.

3. Degustacja

Kiedy próbujesz potraw zawsze powinnaś robić to czystą łyżką. Łyżka, która miała kontakt z ustami nigdy ponownie nie powinna trafić do potrawy. Nawet gdy sprawdzasz czy jest nadal świeża. W naszej jamie ustnej mieszka nawet 700 różnych gatunków mikroorganizmów. Są to wirusy, grzyby i pierwotniaki. Najczęstsza grupę stanowią bakterie i można zliczyć ich nawet 600 gatunków!

4. Mycie mięsa

Pamiętacie wiadomości o kobiecie, która zachorowała bo myła piersi z kurczaka? Faktycznie istnieje zdanie, że drobiu nie trzeba myć. Gdy poddajemy go obróbce termicznej wszelkie bakterie giną. Jednak problemem nie jest sama czynność, ale to jak to robimy.

Chodzi o to, że woda, którą myjemy mięso rozbryzguje się na boki. Często obok znajdują się warzywa, naczynia, w których przygotowujemy posiłek itd. Co z tego więc, że umyjemy piersi jak wszelkie zarazki i mikroorganizmy, które znajdują się na mięsie przenosimy na wszystko inne. Dlatego ważne jest to w jaki sposób je myjemy.

5. Czy znasz strefę zagrożenia żywności?

Czy wiesz, że w żywności przechowywanej w temperaturze od 5 do 60 stopni Celsjusza bakterie mogą podwoić się w czasie mniejszym niż 20 minut? Tak podaje Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych.  Oznacza to, że nigdy nie powinniśmy rozmnażać żywności wyjmując je z lodówki, a tym bardziej wkładając do ciepłej wody. Żwyność powinna być rozmnażana powoli w lodówce lub szybko w kuchence mikrofalowej lub zimnej wodzie. Im więcej żywność stoi na wierzchu tym większe zagrożenie dla naszego zdrowia. Powinniśmy również unikać przechowywania żywności na wierzchu, gdy temperatura przekracza 32 stopnie.

6. Wielorazowe torby na zakupy

Są one wygodne i bardziej ekologiczne od jednorazowych, ale istnieje też zagrożenie. Są one bowiem miejscem, w którym mogą bez problemu rozwijać się bakterie. Dlatego nie powinniśmy w nich przenosić surowych mięs. Torby powinniśmy też regularnie odkażać myjąc je w gorącej wodzie. Surowe mięso nawet gdy jest opakowane, warto dodatkowo zawinąć folią dostępną w sklepie.

7. Nie umieszczaj surowe mięso na górnej półce lodówki

Tak jak w torbie na zakupy tak samo w lodówce bakterie mogą przenosić się na inne produkty spożywcze i powierzchnie. Profesor Tom Humphrey z Insitute of Infection and Global Health w Liverpoolu w wywiadzie dla Daily Mail powiedział „złota zasada higieny w lodówce to trzymanie surowego mięsa w dolnej części lodówki. Nie należy z nim trzymać żywności, która jest nieopakowana i zostanie spożyta w sposób surowy”.

8. Nie sprawdzasz temperatury lodówki

Kiedy ostatnio sprawdziłaś jaka temperatura panuje w Twojej lodówce? Nie powinna ona nigdy przekraczać 5 stopni Celsjusza. W przeciwnym wypadku może ona się stać miejscem, w którym zaczną rozwijać się bakterie. Użyj zwykłego termometru aby sprawdzić czy Twoja lodówka jest sprawna i nadal dobrze schładza.

Źródło artykułu: http://shareably.net/8-food-safety-mistakes-to-avoid/

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły