Kuchenkę mikrofalową w kuchni posiada praktycznie każdy z nas. Jest wiele opinii sprzecznych ze sobą co kwestii wpływu mikrofalówki na zdrowie. Badania jednak potwierdzają, że nie ma ona żadnego negatywnego wpływu na żywność, więc trzymamy się wersji potwierdzonej naukowo.
Nie mnie jednak jest kilka ważnych i cennych porad, których trzeba się trzymać podczas korzystania z kuchenki mikrofalowej. Dzięki temu użytkowanie jej będzie bezpieczne dla wszystkich domowników.
Jajka w mikrofalówce po prostu eksplodują. Dlatego nigdy nie należy gotować ich w ten sposób. Jeśli chcesz ugotować dużo jajek na twardo nie używając kuchenki to możesz zrobić to w piekarniku. Po upieczeniu jajka będą idealnie takie jakbyś wyjęła je z wody.
Nigdy nie odgrzewaj jedzenia w zamkniętym pudełku bo zawartość może eksplodować. Nie tylko wybrudzi kuchenkę, ale może też doprowadzić to nieszczęśliwego wypadku lub pożaru.
Nigdy, pod żadnym pozorem nie należy podgrzewać w kuchence mikrofalowej metalu i folii aluminiowej. Dotyczy to również naczyń, które mają np. srebrny pasek do dekoracji czy ze zdobieniem ze złota.