Chrupiące na zewnątrz miękkie w środku? Znani szefowie kuchni stosują jeden bardzo ważny trik. Dzięki niemu ziemniaki stają się jeszcze smaczniejsze, wystarczy dodać trochę oleju, świeżego czosnku i rozmarynu aby wyszły z tego przepyszne pieczone ziemniaki do obiadu :) Wypróbujcie, są naprawdę pyszne.
Zaczynamy od obrania ziemniaków i umycia ich w wodzie, czyli bez żadnych rewolucji. Zagotuj wodę i wrzuć do wrzątku ziemniaki i gotuj je przez 6 minut. Wyjmij ziemniaki z wody i pozostaw do ostygnięcia.
Zawiń je folią i włóż do zamrażarki na godzinę czasu.
Wyjmij ziemniaki z zamrażarki i obtocz je w oleju, w tym samym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Będziemy teraz piec w nim ziemniaki przez około pół godziny czyli do czasu aż nabiorą złotego koloru. W trakcie pieczenia obróć je na drugą stronę by z obu stron były rumiane.
Ja lubię je przetrzymać trochę dłużej, a nawet potem chwilę obsmażyć na patelni aby miały jeszcze bardziej chrupiącą skórkę :)
Dopraw je do smaku jak lubisz. Ja lubię z czosnkiem i rozmarynem. Świetnie smakują też z koperkiem. To naprawdę pyszny dodatek do obiadu. Przygotowanie ziemniaków trochę trwa, ale są przepyszne, rumiane i chrupiące na zewnątrz i mięsiste i miękkie w środku :)