Przed ugotowaniem zawsze wkładaj ziemniaki do zamrażarki. Dzięki temu danie będzie jeszcze lepsze!

DomPelenPomyslow.pl Przed ugotowaniem zawsze wkładaj ziemniaki do zamrażarki. Dzięki temu danie będzie jeszcze lepsze!

Chrupiące na zewnątrz miękkie w środku? Znani szefowie kuchni stosują jeden bardzo ważny trik. Dzięki niemu ziemniaki stają się jeszcze smaczniejsze, wystarczy dodać trochę oleju, świeżego czosnku i rozmarynu aby wyszły z tego przepyszne pieczone ziemniaki do obiadu :) Wypróbujcie, są naprawdę pyszne.

Mrożone ziemniaki

Składniki

  • 1kg ziemniaków
  • 100ml oleju słonecznikowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeży czosnek
  • rozmaryn

Przygotowanie

Zaczynamy od obrania ziemniaków i umycia ich w wodzie, czyli bez żadnych rewolucji. Zagotuj wodę i wrzuć do wrzątku ziemniaki i gotuj je przez 6 minut. Wyjmij ziemniaki z wody i pozostaw do ostygnięcia.

DomPelenPomyslow.pl Przed ugotowaniem zawsze wkładaj ziemniaki do zamrażarki. Dzięki temu danie będzie jeszcze lepsze!

Zawiń je folią i włóż do zamrażarki na godzinę czasu.

Wyjmij ziemniaki z zamrażarki i obtocz je w oleju, w tym samym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Będziemy teraz piec w nim ziemniaki przez około pół godziny czyli do czasu aż nabiorą złotego koloru. W trakcie pieczenia obróć je na drugą stronę by z obu stron były rumiane.

Ja lubię je przetrzymać trochę dłużej, a nawet potem chwilę obsmażyć na patelni aby miały jeszcze bardziej chrupiącą skórkę :)

DomPelenPomyslow.pl Przed ugotowaniem zawsze wkładaj ziemniaki do zamrażarki. Dzięki temu danie będzie jeszcze lepsze!

Dopraw je do smaku jak lubisz. Ja lubię z czosnkiem i rozmarynem. Świetnie smakują też z koperkiem. To naprawdę pyszny dodatek do obiadu. Przygotowanie ziemniaków trochę trwa, ale są przepyszne, rumiane i chrupiące na zewnątrz i mięsiste i miękkie w środku :)

 

Skomentuj

Przed ugotowaniem zawsze wkładaj ziemniaki do zamrażarki. Dzięki temu danie będzie jeszcze lepsze!