Przed ugotowaniem zawsze wkładaj ziemniaki do zamrażarki. Dzięki temu danie będzie jeszcze lepsze!

Kuchnia Porady Data publikacji: 11 stycznia 2018

Chrupiące na zewnątrz miękkie w środku? Znani szefowie kuchni stosują jeden bardzo ważny trik. Dzięki niemu ziemniaki stają się jeszcze smaczniejsze, wystarczy dodać trochę oleju, świeżego czosnku i rozmarynu aby wyszły z tego przepyszne pieczone ziemniaki do obiadu :) Wypróbujcie, są naprawdę pyszne.

Mrożone ziemniaki

Składniki

  • 1kg ziemniaków
  • 100ml oleju słonecznikowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeży czosnek
  • rozmaryn

Przygotowanie

Zaczynamy od obrania ziemniaków i umycia ich w wodzie, czyli bez żadnych rewolucji. Zagotuj wodę i wrzuć do wrzątku ziemniaki i gotuj je przez 6 minut. Wyjmij ziemniaki z wody i pozostaw do ostygnięcia.

Zawiń je folią i włóż do zamrażarki na godzinę czasu.

Wyjmij ziemniaki z zamrażarki i obtocz je w oleju, w tym samym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Będziemy teraz piec w nim ziemniaki przez około pół godziny czyli do czasu aż nabiorą złotego koloru. W trakcie pieczenia obróć je na drugą stronę by z obu stron były rumiane.

Ja lubię je przetrzymać trochę dłużej, a nawet potem chwilę obsmażyć na patelni aby miały jeszcze bardziej chrupiącą skórkę :)

Dopraw je do smaku jak lubisz. Ja lubię z czosnkiem i rozmarynem. Świetnie smakują też z koperkiem. To naprawdę pyszny dodatek do obiadu. Przygotowanie ziemniaków trochę trwa, ale są przepyszne, rumiane i chrupiące na zewnątrz i mięsiste i miękkie w środku :)

 

Podobne artykuły