Z reguły trzymanie rzeczy w lodówce zachowuje ich smak i świeżość na dłużej, jednak nie jest tak w każdym przypadku. Niektóre owoce i warzywa nie powinny być w niej przechowywane i dzisiaj powiemy Wam dokładnie jakie i dlaczego.
Pomidory nie lubią niskiej temperatury – tracą wtedy smak i przestają dojrzewać. Dlatego jeśli kupicie jeszcze niedojrzałe pomidory ze sklepu, a najczęściej tak jest, to gdy włożycie je do lodówki na pewno już nie dojrzeją i pozbawicie je reszty smaku. Pomidory powinny być więc trzymane na wierzchu.
Ziemniaków wręcz nie powinno trzymać się w lodówce bo dużo szybciej w ten sposób zaczynają gnić. Najlepsze miejsca do ich przechowywania to suche i zaciemnione piwnice lub spiżarki.
Cebula podobnie jak ziemniaki, najlepiej aby była przechowywana w ciemnym i suchym miejscu. Gdy trzymamy ją w lodówce tak naprawdę szybciej gnije więc nie przedłuży to jej świeżości.
Gdy będziesz go trzymać w lodówce szybciej spleśnieje. Najlepiej dlatego trzymać go schowanego w spiżarce, a nie w lodówce.
Zielone warzywa takie jak brokuły, szparagi, ogórki, sałata i inne przechwytywane powinny być poza lodówką. Uważaj również aby nie leżały obok jabłek, papryki czy bananów, bo te przyśpieszają ich dojrzewanie i mogą dużo szybciej się popsuć.
Pamiętajcie o tym, że dla cytrusów naturalne środowisko jest dużo cieplejsze niż nasze, dlatego nie będą one miały problemu z zachowaniem świeżości i nie powinno się ich trzymać w lodówce.