16 kwietnia 2021

Jajko na twardo – dlaczego żółtko ma ciemną obwódkę, a białko brzydko pachnie?

Gotujesz jajka na twardo, ale po obraniu okazuje się, że żółtko ma ciemną obwódkę i jajko brzydko pachnie? To przez błąd, który bardzo często popełniamy podczas gotowania jajek. Dzisiaj podpowiemy Wam, jak ugotować idealne jajko na twardo.

Jak ugotować idealne jajko na twardo

Bardzo ważne jest to, jak długo jajko będzie się gotowało. Czas zawsze liczymy od momentu zagotowania się wody. W zależności od naszych preferencji do twardości żółtka gotować będziemy je od 7 do 10 minut. Dłuższe gotowanie sprawi, że wokół żółtka powstanie ciemna obwódka, a same jajka zaczną brzydko pachnieć. W doborze odpowiedniego czasu gotowania jajka na twardo mogą pomóc nam timery, które wkłada się wraz z jajkiem do wody. Wskazują one w jakim stopniu ścięte jest w danej chwili żółtko.

Jest jeszcze jedna bardzo ważna rzecz, o której musimy pamiętać. Jajka będą mocno rozgrzane. Dlatego nawet po ściągnięciu ich z gazu i wylaniu wrzątku, nadal w środku będą się gotować. Musimy przerwać ten proces schładzając je przez zalanie zimną wodą. Dzięki temu jajka szybciej ostygną, proces ich gotowania zostanie przerwany, a zarazem łatwiej będzie je nam obrać ze skorupki.

Dlaczego jajko brzydko pachnie i powstaje ciemna otoczka wokół żółtka?

Za brzydki zapach odpowiada siarka, a ciemny kolor żółtka spowodowany jest żelazem. Oba te pierwiastki wchodzą w wzajemną reakcję. Właśnie przez to jajka, które gotujemy zbyt długo stają się szare, mniej smaczne i potrafią brzydko pachnieć. Dlatego warto pamiętać o odpowiednim czasie gotowania jajek, a następnie o zalaniu ich zimną wodą.

Idealnie ugotowane jajko na twardo, będzie miało białe białko oraz żółte żółtko. Nie będzie widocznych żadnych szarych przebarwień. Takie jajka są również po prostu smaczniejsze.