Natnij cytrynę i posyp solą. Zobacz dlaczego warto to zrobić!

Solone cytryny, musicie przyznać, że pomysł ten brzmi dziwnie. Co prawda wykorzystuje się to połączenie np. do czyszczenia deski do krojenia. Posypuje się ją solą, a następnie przeciera połówką cytryny co doskonale ją czyści i jednocześnie dezynfekuje. Dzisiaj jednak to ciekawe połączenie wykorzystamy w zupełnie inny sposób! Dokładniej posłuży nam to do stworzenia ciekawego przepisu.

Solone cytryny

Składniki

  • duży szklany słoik
  • cytryny
  • sól morska

Opcjonalne przyprawy

  • 2/3 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki kopru włoskiego
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie

Cytryny należy dokładnie umyć, a następnie nacinamy je na krzyż, ale nie do samego końca tak by się nie rozpadły. Rozchylamy rozcięcie i do każdej cytryny wsypujemy dwie łyżki soli morskiej. Umyjcie je dokładnie bo są to owoce importowane, dlatego należy je nawet wyszorować.

fot. juansalvadorgaya.blogspot.com

Teraz przygotuj sobie szklany słoik, które wcześniej sterylizujemy wrzątkiem. Na dno słoika wsypujemy jeszcze trochę soli aby je przykryć i wkładamy do środka ciasno ułożone cytryny. Teraz jest moment, w którym możemy dodać do słoika przyprawy, ale nie musimy. Polecam jednak wypróbować przepis z przyprawami. Możecie też użyć zamiast tych przypraw podanych w przepisie jakieś swoje ulubione kompozycje smaków.

Dodatek przypraw tak naprawdę zależy od tego do czego ich użyjemy. Jeśli do mięs to świetnie sprawdzą się liście laurowe, goździki, pieprz, rozmaryn czy tymianek. Jeśli do ryb to kolendra, koper włoski.

Teraz wypełnij słoik gorącą wodą, przykryj i odstaw w chłodne miejsce na jeden dzień obrócony do góry nogami. Po tym czasie obróć go normalnie i pozostaw na miesiąc w chłodnym miejscu. Gdy zaczniemy używać cytryn możemy wtedy przełożyć słoik do lodówki. Cytryna będzie miękka, przesiąknięta trochę solą i smakami przypraw. Gdy dodamy ją do dań będzie te smaki uwalniać do potraw. W procesie jej fermentacji powstają zupełnie nowe smaki. Wystarczy przed użyciem jej wyciągnąć ją ze słoika i opłukać.

Skomentuj

Natnij cytrynę i posyp solą. Zobacz dlaczego warto to zrobić!