Torcik cytrynowo-borówkowy

Kategoria: Bez kategorii
Data publikacji: 2023-06-11

Torcik cytrynowo-borówkowy to prawdziwa uczta dla podniebienia, w której połączenie orzeźwiającego smaku cytryny i intensywności świeżych borówek tworzy doskonałą harmonię. To wyjątkowy deser, który robi wrażenie zarówno na gościach, jak i na naszych bliskich.

Składniki

ciasto:

  • 230 g masła (miękkiego )
  • 250 g cukru
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 szklanka maślanki
  • skórka ( + sok z 3 cytryn)
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 1 łyżka mąki (do obsypania borówek)

krem

  • 1 kg twarogu sernikowego (w pokojowej temperaturze – tłusty z wiaderka – polecam Piątnicę)
  • 60 g masła (miękkiego )
  • 200 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki śmietana kremówka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Podobne artykuły