Lubisz sałatę lodową? Jest dosyć zwarta dlatego niewiele osób myje wszystkie liście, a jedynie zrywa te wierzchnie i następnie opłukuje główkę sałaty pod bieżącą wodą. Możesz tak robić. Myjąc liście pod bieżącą wodą i tak nie usuniecie bakterii jedynie zanieczyszczenia takie jak piasek. Dlatego w przypadku sałaty lodowej czy kapusty pekińskiej postępuję tak jak w przypadku zwykłej kapusty. Myję ją tylko z wierzchu. Jednak podczas przygotowywania sałaty do posiłku warto pamiętać o dwóch rzeczach.
Sałaty nie powinno kroić się nożem. Stal w kontakcie z liśćmi powoduje utlenienie się zawartych w niej witamin. Oprócz tego sprawia, że sałata nabiera gorzkiego smaku. Dlatego liście sałaty zawsze rwiemy, a nigdy ich nie kroimy.
Gdy już rwiesz liście sałaty warto dobrze je obserwować aby sprawdzić czy wewnątrz nie znajdują się żadne robaki czy duże zanieczyszczenia co mogłoby sprawić, że sałata nadaje się do wyrzucenia lub po prostu trzeba będzie liście jednak umyć dokładniej pod bieżącą wodą.