20 września 2021

Thermomix wprowadza nowość – zgrzewarkę próżniową do żywności

fot. thermomix.vorwerk.pl/shop/specjalne-produkty-thermomix/zgrzewarka-prozniowa-vs100

Czym jest zgrzewarka próżniowa? To urządzenie, które pozwala próżniowo zapakować jedzenie w specjalnych workach. Dzięki temu zachowujemy ich świeżość na dłużej. Posiadacze urządzenia Thermomix zyskują jednak więcej. Tak zapakowane produkty można następnie przygotować metodą sous-vide w Thermomixie.

Jakie funkcje posiada zgrzewarka próżniowa Thermomix VS100?

Zgrzewarka posiada oczywiście funkcję próżniowego pakowania produktów. Te następnie w Thermomixie można przygotować metodą sous-vide. Danie gotuje się wtedy w szczelnym woreczku w kąpieli wodnej. Dzięki temu danie zachowuje cały aromat, który nie odparowuje i do tego wszelkie wartości odżywcze. Jest to więc zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego przygotowywania posiłków, a do tego stosowana przez szefów kuchni wielu cenionych restauracji.

Zgrzewarka posiada również funkcję marynowania, które trwa zdecydowanie krócej niż w tradycyjny sposób oraz przechowywania świeżych produktów, aby zachować ich świeżość na dłużej dzięki przechowywaniu w próżni. Oprócz tego produkty tak zapakowane chronione są przed działaniem wilgoci.

Za pomocą zgrzewarki można oczywiście zapakować próżniowo wcześniej przygotowane potrawy, aby zachować ich przydatność do spożycia na dłużej.

Ile kosztuje zgrzewarka próżniowa od Thermomix?

Zgrzewarka próżniowa Thermomix VS100 kosztuje 499 zł w sklepie Vorwerk. Do jej działania potrzebne są również folie do pakowania próżniowego, które kosztują 49 zł za 3 sztuki oraz worki do pakowania próżniowego, za które zapłacimy 69 zł za 50 sztuk. Folia ma szerokość 20 cm i długość 500 cm. Woreczki posiadają wymiary 20 x 30 cm.

Kompatybilność z modelami Thermomix

Na stronie Vorwerk zauważymy, że zgrzewarka kompatybilna jest z modelem Thermomix TM6. Warto jednak wspomnieć o tym, że również w urządzeniu Thermomix TM5 można gotować metodą sous-vide. Co prawda urządzenie nie posiada trybu sous-vide, tak jak TM6, ale można w ten sposób gotować w nim wprowdzając ustawienia ręcznie. Przydatna jest podczas gotowania również osłona noża, tak by chronić woreczek, w którym znajduje się zapakowana próżniowo żywność.

Informacje o tym jakie ręczne ustawienia należy wprowadzić w TM5, aby gotować metodą sous-vide znajdziemy na stronie pomocy pod tym linkiem.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!