Jak dobrać opakowania do różnego rodzaju żywności?

Kategoria: Kuchnia
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2023-09-05

Wiele właścicieli gastronomii często zastanawia się, jakie rodzaje opakowań do żywności wybrać, aby spełniały podstawowe właściwości ochrony ich produktów spożywczych. Jakie opakowania sprawdzą się przy transporcie, zapewnią świeżość, a jednocześnie będą całkowicie bezpieczne przy kontakcie z żywnością? Opakowania przeznaczone do przechowywania żywności muszą posiadać niezbędne atesty. Wiemy, jak ważne jest, aby klient otrzymał jedzenie wysokiej jakości.

W końcu zadowolenie klientów jest najważniejsze!

Zapoznaj się z naszym poradnikiem, a wybór opakowań żywności będzie prostszy!

Zaobserwuj nas na Facebooku

Rodzaj materiału – kluczowy element w doborze opakowania żywności

Szukanie odpowiedniego opakowania należy zacząć od określenia, z jakich materiałów jest wytworzone. Wyróżnia się podstawowy podział materiałów:

  • metalowe opakowania gastronomiczne,
  • opakowania z tworzyw sztucznych,
  • opakowania szklane,
  • opakowania z papieru i kartonu,
  • opakowania drewniane.

Metalowe opakowanie produktu –  niezniszczalny materiał

Opakowanie gastronomiczne wykonane z metalu charakteryzuje się niezwykłą wytrzymałością, co daje gwarancję świeżości smaku. Zazwyczaj opakowania metalowe służą do przechowywania żywności płynnych, półpłynnych. Metal wyróżnia się wyjątkową hermetycznością, co pozwala na długie przechowywanie produktów spożywczych.

Niestety, żywność w metalowych opakowaniach może być podatna na działanie szkodliwych metali ciężkich. Taki proces może zmienić właściwości odżywcze produktu żywnościowego oraz zmienić jego konsystencje. Z kolei koszt opakowań metalowych jest stosunkowo wysoki w porównaniu do innych. Opakowania metalowe są dostępne w różnych kształtach np. puszki, pojemniki, beczki. Warto wspomnieć tutaj o roli folii aluminiowej. Jest ona wytworzona z aluminium, ale doskonale poradzi sobie jako dodatkowy element zabezpieczający pojemniki wykonane z innych tworzyw np. z plastiku czy tektury.

Opakowania z tworzyw sztucznych –  popularne pojemniki

Szczególnie popularnym sposobem na pakowanie jedzenia w gastronomii są opakowania plastikowe i styropianowe. Jest to stosunkowo tanie rozwiązanie, które w większości przypadków dobrze chroni produkt przed zepsuciem, jest wytrzymałe i lekkie. Takie cechy są kluczowe w trakcie transportu żywności. Pojemniki jednorazowe chronią przed uszkodzeniami mechanicznymi.

Zastosowanie odpowiednich norm podczas produkcji opakowań plastikowych jest gwarantem zachowania bezpieczeństwa przy bezpośrednim kontakcie z jedzeniem. Należy przypomnieć, że wiele opakowań jednorazowych nie nadaje się do recyklingu.

Plastikowe i styropianowe rodzaje opakowań do żywności i płynów

  • Menu box to produkt styropianowy wykonany w różnych kształtach, kolorach i rozmiarach. Pełni funkcje pudełek obiadowych na wynos. W sprzedaży są dostępne niedzielone, dwudzielne, trójdzielne opakowania gastronomiczne. Takie produkty sprawdzą się w pakowaniu żywności do klienta indywidualnego restauracji lub innego punktu gastronomicznego
  • flaczarki PPiPS o różnej pojemności to opakowania jednorazowe, które spełnią oczekiwania właścicieli małej gastronomii. Takie pojemniki są trwałe
  • Pojemniki jednorazowe styropianowe najczęściej przeznaczone do przechowywania zup i innych dań.
  • Kubki PP, PS, styropianowe używane do napojów.

Nie można zapomnieć, że są również potrzebne akcesoria konieczne do spożycia posiłków  – sztućce (widelce, noże, mieszadełka, łyżki, łyżeczki)

Dobrym producentem opakowań z pewnością może być hurtownia opakowań jednorazowych dla gastronomii– Opakowania Jędruś. Ten bezpośredni producent i dostawca opakowań gastronomicznych oferuje produkty wysokiej jakości. Gwarantuje atrakcyjne ceny oraz szybką dostawę.

 Koniecznie przejrzyj ich ofertę!

jedzenie, tworzywa sztuczne

Karton i papier  –  najstarszy rodzaj opakowania

Opakowania gastronomiczne wykonane z kartonu czy papieru są wykorzystywane od dawna. Pełniły podstawową funkcję pakowania żywności jeszcze przed zastosowaniem plastikowych opakowań. Zdecydowanymi zaletami takiego opakowania jest jego tani koszt produkcji, możliwość personalizacji pod kątem koloru i wielkości.

Zagrożenia, jakie niesie ze sobą korzystanie z pojemników papierowych to na pewno niedostateczna ochrona produktu przed wyciekiem tłuszczów, czy innych płynów. Oczywiście istnieje zabezpieczenie przed taką sytuacją –  folia aluminiowa, bądź folia spożywcza, lub innego materiału dozwolonego do kontaktu z żywnością, który zabezpiecza przed wilgocią i zabezpiecza żywność.

To co, wyróżnia ten rodzaj opakowania, to możliwość recyklingu. Wyróżniamy przede wszystkim opakowania na napoje: kubki papierowe, pudełka z kartonu, opakowania z wieczkiem i wiele innych.

Opakowania szklane  –  trwałość

Słoiki, pojemniki ze szkła, butelki, fiolki to tylko niektóre z produktów do pakowania żywności. Szkło świetnie nadaje się do ochrony żywności. Nie przepuszcza zapachów, wody i  powietrza. Pojemniki szklane nadają się do ponownego użycia po łatwym wyczyszczeniu. Szkło zachowuje wartości odżywcze wszystkich produktów żywnościowych w tym warzyw, owoców, ciast. Natomiast wytrzymałość opakowań szklanych jest niezadowalająca dla większości klientów. Szkło jest kruche i nie chroni przed uszkodzeniami mechanicznymi. Bezpieczeństwo dystrybucji nie jest łatwe.

Opakowania drewniane  –  naturalne materiały opakowaniowe

Opakowania wykonane z drewna są najbardziej przyjazne naturze. Takie pudełka są bardzo wytrzymałe, mało ważą. Duże skrzynki drewniane z powodzeniem mogą pełnić rolę pojemnika do transportu dużej ilości produktów. Jednak duża podatność na wilgoć może sprawiać dużo problemów. W dodatku pojawiają się kłopoty z zachowaniem czystości i odkażaniem. 

Preferencje klienta  –  czy warto brać je pod uwagę ?

Punkty gastronomiczne w pierwszej kolejności powinny pamiętać o wygodzie konsumenta, bo to właśnie do nich skierowane są oferowane produkty. Odpowiednie pojemniki na produkty żywnościowe muszą odpowiadać na potrzeby konsumentów. Klient przed konsumpcją widzi opakowanie, czyli będzie kojarzył opakowanie z marką. Dlatego ważne jest, abyś nie zapominał o potrzebach swojej klienteli.

Ekologiczne podejście

Wymaganiami konsumenta może być dbałość o środowisko. Wiele młodych ludzi kieruje się zasadami dbania o przyrodę. Składając zamówienia na posiłek, może oczekiwać opakowania z trzciny cukrowej lub z recyklingowanego kartonu. Opakowania ekologiczne mogą podnieść poziom zadowolenia konsumenta.

Wybadaj, czy Twoi klienci zwracają uwagę na dbałość o środowisko naturalne. Jeśli tak, skorzystaj z przyjaznych środowisku materiałach opakowaniowych.

różne rodzaje opakowań ekologicznych

Komfort konsumpcji

Prowadząc sprzedaż „na wynos”, z pewnością dostarczysz żywność do miejsca pracy klientów. Kształt opakowania też powinien podnosić komfort spożycia posiłku. Na przykład, wielokomorowe opakowanie oddzielające różne typy posiłku. Warto się nad tym zastanowić, gdy w ofercie posiadamy opcje dań obiadowych. Do opakowania warto dołączyć sztućce. Zadbaj o odpowiednią ochronę dla opakowania, używając folii aluminiowej lub spożywczej. Pomyśl o opakowaniu zewnętrznym, w które zapakujesz mniejsze pojemniki. Będzie to stanowiło dodatkową ochronę żywności. Można wybrać opcję foliowej reklamówki lub torby z papieru.

jedzenie, opakowania papierowe

3 porady jak spersonalizować opakowanie z jedzeniem

TIP 1: Napisz na pudełku jakąś miłą notkę dla klienta. Krótki zwrot „Smacznego” lub „Udanego dnia” może wywołać uśmiech na twarzy klienta.

TIP 2: Przy notce naklej logo swojej restauracji. Klient prędzej zapamięta ciekawe, spersonalizowane opakowanie niż nudny i nijaki pojemnik

TIP 3: Umieść na Twoich opakowaniach informacje o opisie produktu – co dokładnie znajduje się w pudełku. Taki zabieg pomoże Ci w organizacji nakładania i wydawania posiłku do opakowań a klient otrzyma danie, które zamawiał. W ten sposób unikniesz pomyłki w zamówieniu.

Wymogi techniczne

Niezbędnymi warunkami przy wyborze opakowania gastronomicznego są techniczne aspekty. Pojemniki powinny mieć szczelne zamknięcia. Jest to szczególnie istotne przy dystrybucji płynnego produktu. Zabezpieczenie chroni żywność przed niepożądanym działaniem owadów. Dokładnie zamknięty produkt nie zepsuje się szybko. Niektóre produkty spożywcze powinny być przechowywane w pojemnikach z odpowiednią przepuszczalnością powietrza, aby zapobiec gniciu. Warto dobierać rozmiar opakowania do twoich produktów żywnościowych. Zbyt mały pojemnik nie pomieści w całości posiłku.

pakowanie, jedzenie na wynos

Podsumowanie

Podsumowując, w asortymencie wielu hurtowni czy sklepów jest mnóstwo opcji opakowań gastronomicznych. Aby wybrać odpowiednie opakowania, należy kierować się wysoką jakością materiału, wymogami technicznymi, ale też oczekiwaniami klientów. Bezpieczeństwo jest niezbędne, ponieważ opakowanie będzie miało kontakt z żywnością. Przed decyzją sprawdź, czy opakowanie produktu ma niezbędne atesty, spełnia normy prawne do przewożenia żywności. Korzystaj z profesjonalnych dostawców opakowań gastronomicznych.

Najważniejsze pytania, jakie należy zadać przed wyborem:

  • Do kogo kierujesz swoje usługi? Czy są to klienci indywidualni, czy organizacje?
  • Jaki masz budżet na opakowania gastronomiczne?
  • Jakie masz podstawowe wymagania względem materiału opakowaniowego? Czy chcesz korzystać z plastiku, czy papieru?
  • Jakie produkty spożywcze sprzedajesz? Czy będą to produkty płynne, czy zestawy dań? A może warzywa, owoce czy ciasta?

Podobne artykuły