Te triki pozwolą Ci zachować świeżość owoców i warzyw na dłużej

Kuchnia Porady Data publikacji: 01 marca 2019

Ilości wyrzucanej żywności są ogromne. To nie tylko marnotrawstwo, ale również uszczuplenie naszego domowego budżetu. Dlatego warto zadbać o to by wyrzucać jej jak najmniej. Można to zrobić lepiej planując zakupy i wykorzystując produkty, które już mamy. Co jednak jeśli coś kupiliśmy, a plany się zmieniły? Możemy sprawić aby niektóre owoce i warzywa dłużej były świeże, dzięki temu wykorzystamy je później i zjemy ze smakiem. Dzisiaj podpowiemy Wam jak to zrobić i zachować ich świeżość.

Banany

Chcesz przedłużyć świeżość bananów i sprawić by nie robiły się tak szybko brązowe? Przygotuj sobie folię spożywczą, a następnie owiń nią ogonki bananów. Jeśli zablokujesz tam dostęp powietrze owoce te będą wolniej dojrzewać i będziesz mogła trzymać je w kuchni dłużej. Nie przechowuj ich też obok jabłek, ich obecność przyśpiesza dojrzewanie bananów.

Truskawki

Chcesz przechować truskawki dłużej? Wymieszaj jedną część octu z dziesięcioma częściami wody. Wlej do miski, w której znajdują się truskawki. Po chwili odcedź i wysusz truskawki. Teraz włóż je do lodówki. Dzięki temu zabijesz wszystkie zarodniki pleśni i truskawki będą mogły być dłużej przechowywane.

Sałatka

Wrzuć suchą sałatę do pojemnika, przykryj papierowym ręcznikiem, a następnie zakryj pudełko folią spożywczą. Ręcznik pochłonie nadmiar wilgoci dlatego sałata dłużej będzie świeża. Trzeba tylko pamiętać o tym by go wymieniać gdy stanie się wilgotny.

Pomidory i ogórki

Nigdy nie należy przechowywać ich obok siebie. Etylen sprawi, że będą one szybciej dojrzewały. Dlatego te warzywa powinny być trzymane oddzielnie, a dzięki temu dłużej pozostaną świeże.

Awokado

Obrałaś awokado i nie wykorzystałaś całości. Resztę awokado polej sokiem z cytryny. Zapobiegnie to szybkiemu gniciu i dzięki temu przechowasz je przez dłużej.

Brokuły

Jeśli chcesz by brokuły były dłużej świeże zawiń je w folię aluminiową i włóż do lodówki. Zapobiegnie to uwalnianiu etylenu, który sprawia, że warzywa szybciej dojrzewają.

Podobne artykuły