2 listopada 2020

Te błędy najczęściej popełniamy przygotowując łososia

Łosoś jest bardzo dobrą i zdrową rybą. Jest to bardzo dobre źródło białka, zdrowych kwasów tłuszczowych oraz witamin i minerałów. Dlatego warto jeść łososia, ale jedynie wybierając tego żyjącego dziko. Jak odróżnić łososia hodowlanego od dzikiego dowiecie się z jednego z naszych artykułów.

Przyrządzenie łososia wydaje się bardzo proste, ale można również w tym przypadku popełnić kilka błędów. Pierwszym z nich jest kupienie złej jakości ryby, ale o tym już poinformowaliśmy Was w samym wstępie. Dlatego sprawdźcie jak wybrać łososia dobrej jakości złowionego dziko, a nie hodowanego w specjalnych hodowlach.

Nie gotuj go zbyt długo

Zacznijmy od tego, że większość ryb przyrządza się bardzo szybko i tak samo jest w przypadku łososia. Jeśli będziemy go zbyt długo obrabiać termicznie stanie się suchy i twardy. Do rozmrażania ryb lepiej również nie używać mikrofalówki. Część ryby może się nie rozmrozić, a część wręcz ugotować – to nie jest dobry sposób.

Łososia najlepiej jest rozmrozić przekładając go z zamrażarki do lodówki na noc dzień przed tym jak zamierzamy go ugotować. Dzięki temu ryba rozmrozi się dobrze, ale nie zepsuje się.

Nie usuwaj skóry z płata łososia

Skóra łososia to genialna bariera przed ciepłem. Najlepiej jest ją zostawić podczas smażenia czy pieczenia ryby. Ochroni ona delikatne mięso przed działaniem mocnego ciepła, a nawet gdy ją przypalimy, to przed zjedzeniem i tak ją usuniemy. Dzięki temu ryba po usmażeniu będzie w środku soczysta.

Nie marynuj go zbyt długo

W naszej kuchni często gości wołowina czy wieprzowina. Marynujemy ją długo zostawiając w lodówce w marynacie mięso nawet przez kilkanaście godzin. W przypadku łososia tak długie marynowanie nie jest wskazane. Do marynat najczęściej dodajemy soli, która wyciąga wilgoć z mięsa. Tak marynowana ryba po przyrządzeniu może być sucha.

Dlatego rybę doprawiamy tuż przed przygotowaniem i nie marynujemy jej wcześniej, Jeśli chcemy to zrobić to nie powinna ona też być marynowana zbyt długo. Mięso jest delikatne i godzina to już wystarczająco długi czas na marynowanie łososia.