Jak szybko obrać jajko ugotowane na twardo – trik

Kuchnia Data publikacji: 30 września 2024

Lubisz obierać jajka ugotowane na twardo? Zapewne nie. Nie jest to czynność, która sprawia nam przyjemność, zwłaszcza gdy skorupka nie chce gładko odchodzić dużymi częściami i musimy ją po kawałku usuwać paznokciami. Jest na to sposób, a dzięki niemu obierzesz jajko ze skorupki w 3 sekundy!

Jak szybko obrać jajka

Ugotuj jajka tak jak zwykle. Na koniec natomiast zaraz po ugotowaniu, przełóż je do naczynia zimną wodą i kilkoma kostkami lodu. Woda musi być naprawdę zimna. Teraz wystarczy wyjąć jajko, stuknąć nim o blat, a następnie „rozwałkować” je dłonią.

Dzięki temu skórka zejdzie w mgnieniu oka dużymi fragmentami, co zdecydowanie ułatwi obieranie jajka.

@dishingitwithamanda Lifechanging hard boiled egg peeling hack #lifehack #tiktokhacks #eggpeelinghack #hardboiledegghack Thank you @aymlessleigh84 ♬ original sound – dishing it with amanda

Ma to jeszcze jedną ważną zaletę. Lodowata woda zahamuje proces gotowania, który jeszcze następuje, nawet gdy jajka wyjmiemy z wrzątku. Przez zbyt długie gotowanie jajek, wokół żółtka pojawia się ciemniejsza otoczka, a samo jajko zaczyna mieć niemiło pachnieć.

Podobne artykuły