Mięso mielone jest składnikiem wielu dań, chociaż zwykle najczęściej smażymy je zapewne przygotowując spaghetti. Często jednak przy tym popełniamy jeden bardzo ważny błąd, a naprawić go jest naprawdę łatwo.
Mięso mielone wrzucamy zawsze na dobrze rozgrzany olej. Dzięki temu mięso szybciej się zetnie i nie nasiąknie tłuszczem. Nie traci też tak dużo wilgoci, przez co nie jest przesuszone po usmażeniu.
Błędem jest jednak to, że najczęściej wrzucamy na patelnię od razu całą paczkę mięsa mielonego. Dlaczego? Mięso zazwyczaj jest zimne z lodówki. To powoduje szybkie obniżenie temperatury oleju.
To sprawia, że mięso robi się suche i tłuste. Nie zdąży się ściąć, a przez to wchłonie więcej tłuszczu i straci więcej wilgoci. Po usmażeniu będzie więc po prostu niesmaczne.
Dlatego pamiętaj o tym, aby wrzucać mięso mielone na patelnię porcjami. Gdy zbieleje dodaj następną porcję mięsa i tak, aż zużyjesz całe mięso.