Szybsza karmelizacja cebuli, puszysty omlet czy lepsze gotowanie makaronu. To tylko niektóre z trików, które poznasz!

Porady Data publikacji: 18 listopada 2018

1. Szybsza karmelizacja cebuli

Jeśli chcesz nawet trzykrotnie szybciej karmelizować cebulkę to wystarczy, że posypiesz ją nieduża ilością sody oczyszczonej. Dzięki temu zrobi się szybciej i nawet będzie bardziej aromatyczna. Wypróbuj ten trik gdy będziesz robić cebulkę np. do pierogów :)

2. Błędy podczas gotowania makaronu

Nigdy nie gotuj makaronu w wodzie z olejem jeśli planujesz go użyć do sosu. Wtedy nie będzie do niego przywierał, a to sprawi, że danie po prostu nie wyjdzie. Pamiętaj o tym, gdy będziesz gotować makaron na spaghetti.

3. Odświeżanie chleba

Masz czerstwy chleb? Nie musisz go wyrzucać, wystarczy go odświeżyć. Wystarczy włożyć bochenek na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Dzięki temu znów możesz go zjeść na śniadanie bez wychodzenia do piekarni, a do tego ograniczysz wyrzucanie żywności.

4. Puszysty omlet

Chcesz aby omlet był puszysty? Na każde trzy jajka jakie do niego dodajesz dodaj pół łyżeczki sody oczyszczonej. Omlet wyjdzie dzięki temu doskonale :)

5. Woda po gotowaniu jajek

Nie wylewaj jej. Świetnie nadaje się do podlewania kwiatów, zawiera cenne dla nich minerały. Oczywiście wcześniej musi ostygnąć.

6. Przesolona zupa

Przesoliłaś zupę? Nic straconego. Obierz dużego ziemniaka i przekrój go na pół. Wrzuć do zupy i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Potem wyjmij ziemniaka. Wchłonie od nadmiar soli i zupa będzie nadawała się do zjedzenia.

Podobne artykuły