Jak szybko rozmrozić rybę?

Kuchnia Porady Data publikacji: 07 lutego 2017

Jeśli musisz szybko przygotować obiad i nie masz czasu na rozmrażanie ryby to możesz zastosować prosty trik, dzięki któremu ryba rozmrozi się dużo szybciej.

Wystarczy, że rybę zanurzysz w mleko albo wodzie gazowanej. Dzięki temu ryba rozmrozi się nawet o połowę szybciej. Na czas rozmrażania umieść ją w lodówce, jest to bardzo istotne jeśli chcemy jeść zdrowe mięso.

Rozmrażanie ryby w ciepłej wodzie

Pamiętaj by nie zalewać jej ciepłą wodą bo białko w mięsie początkowo się zetknie i szybciej rozwiną się w niej bakterie. To samo stanie się gdy rozmrażamy ją w temperaturze pokojowej. Bakterie zawarte w rybie pod wpływem ciepła uaktywniają się i zaczynają rozmrażać.

Najlepszym sposobem dla ryby jest rozmrożenie jej przez włożenie jej do lodówki. To oczywiście trwa dosyć długo, ale wtedy mięso będzie najlepsze. Można też rozmrażać ją na wierzchu, ale po zanurzeniu w zimnej wodzie, aby bakterie nie miały szansy się uaktywnić.

Podobne artykuły