Kurki to grzyby bardzo mocno pożądane przez grzybiarzy. Ich znalezienie nie jest jednak łatwe. Chociaż ich kolor sprawia, że są bardzo dobrze widoczne wśród runa leśnego, to trzeba dobrze wiedzieć, gdzie ich szukać. Gdzie można znaleźć kurki opisaliśmy już w jednym z naszych artykułów. Mamy nadzieję, że pomoże Wam to w zbiorach. Gdy już uda Wam się je zebrać, powstaje drugi problem związany z ich czyszczeniem. W tym również Wam pomożemy.
Czyszczenie grzybów polecamy zacząć już w lesie. Zanim włożymy je do koszyka warto wstępnie oczyścić je z igliwia, liści i innych większych zabrudzeń. Spróbujcie na grzyby założyć materiałowe rękawiczki, takie które można kupić za kilka złotych w drogerii. Za ich pomocą bardzo bardzo łatwo i szybko wstępnie oczyścimy grzyby przed umieszczeniem ich w naszym koszyku. Wystarczy przetrzeć je dłonią.
Jeśli zamierzamy suszyć kurki, wtedy mycie ich w domu w wodzie odpada. Grzyby chłoną wodę jak gąbkę, wtedy ususzenie ich będzie koszmarnym wyzwaniem. W przypadku gotowania grzybów możemy je w ten sposób oczyścić, ale gdy mają być one suszone, to możliwość taka po prostu odpada.
Wtedy po prostu oczyszczamy je z zewnątrz za pomocą delikatnej szczoteczki i przeznaczamy je do suszenia. Gdy jednak mamy zamiar ugotować grzyby lub usmażyć, to wtedy możemy wykorzystać jeden trik i dużo bardziej usprawnić sobie pracę.
Kurki wstępnie oczyszczone umieść w dużym garnku. Dodaje do nich 1/5 łyżeczki soli i zalej wrzącą wodą. Wymieszaj grzyby delikatnie za pomocą łyżki i zaczekaj chwilę. Grzyby będą na powierzchni, a zanieczyszczenia opadną na dno. Wystarczy teraz wyłowić je i można już je wyjąc. Jeśli zamierzamy je ugotować, to i tak musimy umieścić je w wodzie. Nie ma więc sensu je osuszać. Jeśli jednak chcemy je usmażyć, wtedy najlepiej pozbyć się jak najwięcej wilgoci.
Kurki wyłóż na papierowe ręczniki i delikatnie osusz. Jeśli masz suszarkę do sałaty, to świetnie sprawdzi się ona przy suszeniu grzybów. Teraz możemy już je usmażyć.