Jak ugotować ciecierzycę? Nie jest to trudne, ale wymaga cierpliwości. Ciecierzyca jest bardzo dobra dla naszego zdrowia. Zawiera dużo białka. W 100 g ciecierzycy znajdziemy 9 kg białka, które dodatkowo jest dobrze przyswajalne. Nie tylko czujemy przez to uczucie sytości na dłużej, ale też poprawiamy funkcjonowanie układu pokarmowego. Dlatego ciecierzyca jest bardzo dobrym produktem spożywanym podczas diety. Spożywanie ciecierzycy wspomaga również nasze serce. Ciecierzyca redukuje bowiem poziom złego cholesterolu – LDL. Dodatkowo jedzenie ciecierzycy obniża ciśnienie. Wszystko dzięki zawartości potasu.
Można oczywiście kupić ciecierzycę już ugotowaną. Znajdziemy ją w słoiku w zalewie. Jeśli chcemy ją ugotować samodzielnie musimy uzbroić się w cierpliwość. Ciecierzycę trzeba prze ugotowaniem namoczyć w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Powinna moczyć się w niej przez 12 godzin. Następnie odlewamy wodę i do garnka dolewamy nowej. Gotujemy ją od 40 minut do półtorej godziny. Należy sprawdzić twardość ziaren.
Jeśli mamy już ugotowaną ciecierzycę możemy zrobić z niej hummus. Jest to bardzo prosty przepis, który warto znać. Odsączoną ciecierzycę miksujemy na gładką pastę z dodatkiem pasty tahini i sokiem cytrynowym. Możemy dodać oczywiście również swoje przyprawy np. czosnek, paprykę słodką lub ostrą i inne zioła. Wszystko zależy od tego co lubimy.