Szybkie krojenie cebuli bez łez

Kuchnia Data publikacji: 2024-03-24

Niezależnie od tego, czy gotowanie jest Twoją pasją, sposobem na odstresowanie się, czy czynnością, dzięki której zaspokoisz swój głód. To są takie czynności podczas przygotowywania posiłków, których nikt nie lubi. Jedną z nich jest krojenie cebuli. Na pomoc przychodzi Mon Épluche Légumes, który dzieli się swoim genialnym patentem na szybkie i co ważniejsze perfekcyjnie krojenie tego warzywa bez uronienia ani jednej łzy.

Dlaczego płaczemy podczas krojenia cebuli?

Zanim poznasz sposób na bezproblemowe krojenie cebuli, warto zastanowić się, dlaczego to wyjątkowe warzywo sprawia, że nawet najwięksi twardziele płaczą.

Otóż odpowiedzią jest substancja chemiczna, która uaktywnia się dopiero w momencie krojenia. W trakcie krojenia lub miażdżenia cebuli bariera, która oddziela związki zawarte w tym warzywie, zostaje zerwana, a enzym zwany allinazą wchodzi w reakcję z grupą związków sulfotlenków cysteiny.

To właśnie wskutek tej reakcji powstaje czynnik łzawiący, który dociera do oczu, powodując nagłą falę wzruszenia i trudnego do okiełznania płaczu. Jednak to nie wszystko, krojąc cebulę kwas sulfonowy, zaczyna wytwarzać specyficzny zapach, a także smak cebuli, który nadaje potrawom wyjątkowy aromat.

Patent na krojenie cebuli bez łez

Skoro już wiesz, dlaczego płaczesz podczas krojenia cebuli, to nadszedł czas, abyś poznał sposób na to, jak zrobić to bezboleśnie, szybko i perfekcyjnie. Mon Épluche Légumes na swoim kanale prezentuje innowacyjną metodę, która sprawia, że obróbka cebuli staje się przyjemnością.

@epluche_tout

Tuto pour couper un onion mieux qu’un chef étoilé 🧑‍🍳😎 #epluchetout #onion #commeunchef

♬ son original – Mon Épluche Légumes

Potrzebujesz tylko dwóch narzędzi, które z pewnością masz w swojej kuchni, mowa o widelcu oraz obieraczce do warzyw. Wystarczy, że wbijesz widelec w piętkę (dolną część cebuli), położysz widelec na blacie i przytrzymasz go ręką, w taki sposób, aby piętka cebuli była jak najbliżej blatu. Następnie za pomocą poziomej obieraczki do warzyw zacznij kroić cebulę, poruszając obieraczką równolegle do blatu.

W ten sposób otrzymasz bardzo cienkie plasterki, których nie powstydziłby się najlepszy szef kuchni. Korzystając z tej metody, nie tylko pokroisz cebulę szybko, ale też nie będziesz musiał się nachylać nad deską do krojenia, dzięki czemu kwas sulfonowy nie zdąży dotrzeć do Twoich oczy, a to oznacza, że nie uronisz żadnej łzy. Tak idealnie pokrojoną cebulę będziesz mógł wykorzystać między innymi do sałatek, marynat lub wytrawnych dżemów.

Podobne artykuły