Sezon czereśniowy i wiśniowy w pełni. Chcesz cieszyć się smakiem owoców przez cały rok, nie tracąc ich walorów smakowych? Najlepszym sposobem na zachowanie smaku i świeżego aromatu owoców jest ich mrożenie. Wyobraź sobie, że w środku zimy możesz poczuć zapach i smak lata i cieszyć się wakacyjnymi wspomnieniami. Wystarczy, że zamrozisz wiśnie lub czereśnie. Jak to zrobić?
To, czy przed zamrożeniem owoców pozbędziesz się pestek, zależy tylko i wyłącznie od twoich upodobań. Pozostawienie w owocach pestek nie zmieni ich smaku na gorzki – czego zazwyczaj obawiają się osoby przygotowujące zimowe zapasy. Zdecyduj czy wiśni i czereśni będziesz używać do gotowych dań typu ciasto, czy smoothie. Jeżeli tak właśnie masz zamiar spożytkować owoce, to warto już przed mrożeniem pozbyć się pestek. Ułatwi to przyszłą pracę w kuchni. Jeżeli jednak chcesz zamrozić owoce po to, by jeść je na surowo lub wrzucać do napojów (np. zamiast kostek lodu lub gotować z nich kompot), zdecydowanie lepiej będzie, jeśli pozostawisz w nich pestki. Wiśnie i czereśnie będą wówczas bardziej zwarte i nie zmarnujesz cennego soku, który przy drylowaniu w dość dużej ilości wypływa z owoców.
Mrożenie owoców pestkowych jest banalnie proste i nie przysporzy ci wiele pracy. W pierwszej kolejności dokładnie umyj owoce i zdecyduj, w jakiej formie chcesz je mrozić. Wydrylowane lub niewydrylowane wiśnie lub czereśnie dokładnie przebierz. Sprawdź czy nie ma wśród nich nieświeżych lub spleśniałych przypadków. Kiedy będziesz mieć pewność, że masz już same dobrej jakości owoce, możesz przystąpić do mrożenia. Najpierw dokładnie osusz owoce – możesz do tego użyć ręcznika papierowego lub czystej, bawełnianej ściereczki. Zabieg ten zapobiegnie tworzeniu się lodowego osadu na owocach. Następnie rozłóż dary lata na blasze do pieczenia lub plastikowej tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane owoce, włóż do zamrażarki na ok. 5 godzin. Po tym czasie wyjmij wiśnie lub czereśnie z zamrażarki i szybko przełóż je do woreczków strunowych lub plastikowych pojemników do mrożenia i schowaj do zamrażarki. Owoce mogą być tak przechowywane nawet do 12 miesięcy.
Jeżeli zależy ci na lepszym zachowaniu walorów smakowych i wyglądu owoców, możesz je przed zamrożeniem zblanszować. Wystarczy, że świeże i umyte wiśnie lub czereśnie zanurzysz na kilka chwil we wrzącej wodzie, a następnie przełożysz do schłodzonej wody z kostkami lodu. Po osuszeniu zamroź owoce jak w opisie powyżej. Tak przechowywane smaki lata, będą cieszyć twoje podniebienie, nawet przez cały kolejny rok.