9 września 2021

Szukasz prawdziwków? Znajdziesz je w tych miejscach!

Prawdziwek to potoczna nazwa borowika szlachetnego. Jest bardzo pożądanym grzybem przez grzybiarzy. Jego znalezienie nie jest tak proste, jak w przypadku zwykłych borowików. Jeśli jednak wiemy, gdzie szukać, wtedy mamy duże szansę na naprawdę pokaźne zbiory.

Prawdziwek jest oczywiście grzybem jadalnym, a do tego bardzo smacznym i aromatycznym. Nic więc dziwnego, że znalezienie każdego okazu tego gatunku jest nie lada sukcesem. Prawdziwki można suszyć, marynować i jeść bezpośrednio po ugotowaniu, usmażeniu czy pieczeniu.

Jak rozpoznać prawdziwka?

Borowik szlachetny – prawdziwek

Kapelusz prawdziwa jest brązowy. Rozpiętość tonalna przechodzi, aż od jasnego do ciemnego. Zazwyczaj ma od 6 do 20 centymetrów średnicy. Pod kapeluszem posiada natomiast białe pory, które w przypadku starszych okazów przechodzą w kolor żółty. Trzon prawdziwa jest biały lub jasnobrązowy, na dole jaśniejszy niż na górze.

Gdzie szukać prawdziwków?

Prawdziwków najlepiej jest szukać w lasach iglastych. Najlepiej czują się one w towarzystwie świerków, dlatego ich występowanie tam jest najliczniejsze. Od starych lasów świerkowych zdecydowanie będzie wolał, te w średnim wieku. Spotkać można je tam od maja do listopada.

Gdy znajdziemy prawdziwka warto rozejrzeć się dokoła. Chociaż występują one często samotnie, to zdarza się, że rosną w niewielkich grupach po kilka okazów.

Goryczak żółciowy – na niego musicie uważać

W naszych lasach spotkać możemy goryczaka żółciowego. Potocznie nazywamy go „szatanem”, tak samo jak borowika szatańskiego, którego trudno spotkać jest w naszych lasach. Jednak to jemu pierwotnie ten przydomek jest należny, a goryczak zyskał go trochę przez przypadek. Ten w przeciwieństwie do borowika szatańskiego nie jest silnie trujący, ale jest grzybem niejadalnym.

Ma podobny jasnobrązowy kapelusz, tak jak prawdziwek. Posiada również beczułkowaty jasnobrązowy trzon, co również jest cechą charakterystyczną prawdziwka. Różni się jednak od niego kolorem miąższu kapelusza. U szatana ma on bladoróżowy kolor, a w przypadku borowika żółty lub biały.

Jego smak jest gorzki i cierpki. Dodany do naszego przepisu z pewnością zepsuje całe danie. Nie zaszkodzi nam jednak i nie zagrozi naszemu zdrowiu.