Surowa marchew czy gotowana – która jest zdrowsza?

Zdrowie Data publikacji: 26 kwietnia 2021

Surowa marchew, jak i gotowana marchew jest często wykorzystywana w kuchni. Uwielbiamy ją za jej słodki smak i wartości odżywcze. Może być świetnym uzupełnieniem wielu dań, a jej właściwości mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Zawarty w marchwi beta-karoten poprawia koloryt naszej skóry, wzrok i odporność. To warzywo powinno zostać na stałe włączone do diety dorosłych i dzieci.

Surowa marchew – czy jest zdrowa?

Surowa marchew jest świetną przekąską między posiłkami. Wiele osób używa jej jako zamiennika chipsów i słodyczy. Możemy się szybko nasycić i zaspokoić pierwszy głód. Okazuje się, że surowa marchew jest wartościowa, ponieważ gotowanie może powodować straty drogocennych witamin. Niestety z surowej marchwi przyswajamy dużo mniej beta-karotenu. Możemy też zrobić smoothie z dodatkiem marchwi i dzięki temu nasz organizm przyswoi więcej beta-karotenu. Pamiętajmy, że przed spożyciem musimy dokładnie umyć każde warzywo, a najlepiej wybierać warzywa z upraw ekologicznych.

Gotowana marchew – czy jest zdrowa?

Gotowana marchew jest bardzo zdrowa i umożliwia nam dużo lepsze przyswajanie beta-karotenu. Dodając do gotującej się marchwi odrobinę tłuszczu, zwiększymy jeszcze bardziej przyswajalność. Najlepszym sposobem na przygotowanie marchwi jest jej delikatne podgotowanie. Możemy użyć do tego niewielkiej ilości wody albo ugotować na parze. Marchew należy spożyć jak najszybciej, ponieważ długie jej przechowywanie spowoduje utratę cennych składników oraz stanie się gorzka w smaku.

Marchewka – kalorie.

Osoby dbające o linię nie mają się o co martwić. Marchewka to kalorie wartościowe i jest ich bardzo niewiele. W 100 g marchwi jest około 30 kcal, a średniej wielkości marchewka to około 14 kcal. 78% energii w marchwi zapewniają węglowodany, 14% białka i 7% tłuszcze. Najmniej kaloryczne są młode marchewki. Zawierają one więcej wody i znacznie mniej cukrów. 

Ile kalorii ma marchewka surowa?

Wiele osób zastanawia się ile kalorii ma marchewka surowa. Odpowiedź na to pytanie padła już wyżej. Surowa marchew ma około 30 kcal w 100 g. Dużo ważniejszy jest indeks glikemiczny. Dla surowej marchwi IG to około 30. Duża zawartość błonnika sprawia, że glukoza jest powoli uwalniana do krwi. To wszystko zapobiega skokom glikemii i minimalizuje napady głodu. Mamy dłuższe uczucie sytości, jelita pracują prawidłowo, a organizm skuteczniej oczyszcza się z toksyn. Surowa marchew jest więc polecana dla diabetyków i osób na diecie. 

Ile kalorii ma marchewka gotowana?

Czy obróbka termiczna ma wpływ na to ile kalorii ma marchewka gotowana? Okazuje się, że nie. Gotowana marchew ma tyle samo kalorii, co surowa marchew (około 30 kcal w 100 g). Zupełnie inaczej jest z indeksem glikemicznym. Po jej spożyciu wzrost poziomu cukru w naszej krwi może być aż trzykrotnie wyższy. Gotowana marchew nie jest zalecana dla osób chorujących na cukrzycę, a osoby dbające o linię powinny jeść ją w mniejszych ilościach. 

Jakie witaminy ma marchewka?

To jakie witaminy ma marchewka, jest szczególnie ważne dla osób dbających o swoje zdrowie. Marchew jest bogata w błonnik, antyoksydanty, żelazo, wapń, magnez, potas, cynk miedź i mangan. Witaminy, jakie w niej znajdziemy to witamina B1, B2, B5, E i C. Powyżej 10% dziennej dawki witaminy K i B6. W 100 g marchwi jest aż 77% naszego zapotrzebowania na beta-karoten i aż 104% witaminy A. 

Na kolor marchwi wpływ mają karotenoidy. Są to związki, które pochłaniają światło ultrafioletowe. Kumulują się w naszym organizmie i zabezpieczają przed szkodliwym działaniem UV. Oprócz tego zabezpieczają też wątrobę przed toksycznymi związkami. Marchew jest też bogatym źródłem karotenów. Są one przekształcane w witaminę A. 

Prozdrowotne właściwości marchwi.

Badania potwierdzają, że spożywanie warzyw i owoców chroni nas przed chorobami układu krążenia. Zawarty w marchwi beta-karoten i witamina C ma duży wpływ na zmniejszenie ciśnienia skurczowego krwi. Przeprowadzono badanie polegające na wypiciu 450 ml świeżego soku z marchwi codziennie przez 30 dni. Po tym czasie ciśnienie skurczowe krwi obniżyło się o 5%. Zauważono też wzrost antyoksydantów i spadek stężenia malonodialdehydu. 

Udowodniono, że marchew ma właściwości przeciwnowotworowe. Zawarty w niej beta-karoten jest przeciwutleniaczem, a to oznacza, że wspiera zapobieganie rozwoju nowotworów. Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jamy ustnej, przełyku, krtani i pęcherza moczowego. W marchwi znajdziemy też falkarinol, które zmniejszą prawdopodobieństwo rozwoju raka aż o 33%.

Pektyny zawarte w marchewce przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu i zapobiegają wystąpieniu miażdżycy. Poleca się jej stosowanie na początkowym etapie rozwoju miażdżycy jako uzupełnienie leczenia farmakologicznego. Oczywiście marchew nie zastąpi wizyty u specjalisty i nie zatrzyma już powstałych procesów, ale może być świetnym wsparciem. W chorobie wieńcowej również jest uzupełnieniem leczenia i często podaje się wyciąg z marchwi. Warto spożywać marchew i traktować ją jako profilaktykę wielu chorób.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły