W jaki sposób nadmiar soli szkodzi zdrowiu?

Zdrowie Data publikacji: 14 lutego 2018

Spożywanie zbyt dużej ilości soli prowadzi do zmian w środowisku jelita. Powodują one zwężenie naczyń krwionośnych w mózgu, a przez to do rozwoju otępienia. Tak wynika z badań przeprowadzonych na myszach przez amerykański Narodowy Instytut Zdrowia. Badania zostały opisane w renomowanym piśmie „Nature”.

Podczas badań na myszach podawano im pokarmy wysokotłuszczowe. Zawierały 16 razy więcej chlorku sodu niż typowe pożywienie. Po ośmiu tygodniach zaobserwowano zmniejszenie przepływu krwi do mózgu o 20-30 procent.

Towarzyszyły temu objawy podobne do demencji np. trudność w rozpoznawaniu obiektów czy poruszaniu się w labiryncie i budowaniu gniazda. Po powrocie do normalnego pożywienia przepływ krwi do mózgu uległ poprawie tak samo jak umiejętności poznawcze. To jasno pokazuje, że sól ma negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Ile soli powinniśmy spożywać?

Według WHO, dziennie powinniśmy spożywać mniej niż 5g soli. Przekroczenie tej granicy wiąże się już z negatywnymi konsekwencjami dal zdrowia. Według statystyk przeciętny Polak dziennie zjada 2-3 razy więcej soli. Niestety ciężko jest to kontrolować bo ponad połowa tej soli pochodzi z produktów przetworzonych, nie jest więc to sól, którą sami dodamy do potrawy.

Skutki spożywania zbyt dużej ilości soli

Sól ma negatywny wpływ na nasz mózg. Może uszkadzać tętnice, które do niego prowadzą i zmniejszać ilość doprowadzanego do niego tlenu co powoduje objawy demencji. Do tego szkodzi nerkom i może nawet spowodować ich niewydolność co w ostateczności kończy się nawet śmiercią.

Wpływa negatywnie także na serce, a w najgorszym wypadku doprowadzić może do zawału. Sprzyja także miażdżycy.

Produkty, które zawierają dużo soli (na 100g produktu)

  1. łosoś wędzony 3,6g
  2. salami 3,3g
  3. płatki kukurydziane 2,9g
  4. ser feta 2,8g
  5. śledź marynowany 2,6g
  6. kiełbasa  2,5g
  7. ser camembert 2,4g
  8. chipsy 2,2g

Pamiętaj, że sól znajdziesz praktycznie we wszystkich gotowych produktach. Dlatego warto czytać etykiety i wybierać te produkty, w których soli znajdziemy najmniej.

Źródło: PAP

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły