Sangria – smak, którego szukasz!

Kategoria: Kuchnia
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2023-01-29

Jeśli szukasz pysznego drinka na gorące letnie dni albo takiego, który w zimne wieczory przypomni Ci ciepły powiew lata i wakacji nie szukaj dalej niż Sangria! To aromatyczne i jednocześnie i orzeźwiające wino rodem z klimatycznej Hiszpanii jest idealne!

Skąd wywodzi się Sangria?

Sangria to rodzaj wina pochodzący z Hiszpanii. Od typowych win różni się tym, że zawiera dodatki, takie jak sok owocowy, świeże owoce, soda, a nawet brandy. Sangrię robi się z czerwonego lub białego wina i może mieć różną zawartość alkoholu. Zazwyczaj zawartość alkoholu w sangrii waha się w granicach 7-15%. 

Własny przepis na Sangrię

Przygotowanie przepisu na domową sangrię jest stosunkowo proste, jeśli masz w zasięgu ręki wszystkie niezbędne składniki.

Na początek wybierz czerwone lub białe wino wytrawne. Aby uzyskać bardziej wyrazisty smak, wybierz wino hiszpańskie, takie jak Rioja tempranillo lub Albariño w przypadku białej odmiany. Następnie wybierz kilka słodzonych soków cytrusowych, takich jak sok pomarańczowy lub lemoniada, aby zrównoważyć wytrawność wina. Dodaj kilka pokrojonych owoców, takich jak jabłka, pomarańcze, truskawki, limonki lub inne owoce, które lubisz jeść z winem. Na koniec dodaj do sangrii brandy i/lub wodę sodową, a jeśli chcesz, możesz też dodać trochę miodu, aby uzyskać dodatkową słodycz! Aby stworzyć jeszcze bardziej aromatyczną sangrię, spróbuj dodać przyprawy, takie jak laski cynamonu lub anyż gwiazdkowy, aby uzyskać dodatkową głębię smaku. Jeśli jednak nasz przepis nie spełnił Twoich oczekiwań, to po więcej inspiracji kliknij tutaj: https://wybieramwino.pl/blog/smak-lata-czyli-sangria-b16.html

Kiedy domowa sangria jest już odpowiednio przygotowana, czas schłodzić ją w lodówce przez noc, a następnie podać z lodem i dodatkowymi pokrojonymi owocami do dekoracji! Podczas przygotowywania tego pysznego napoju w domu tak naprawdę nie ma żadnych zasad co do tego, jakich owoców i/lub soków należy użyć, więc nie bój się być kreatywnym i eksperymentować! Domowa sangria, jeśli będzie przechowywana w szczelnym pojemniku, powinna przetrwać do pięciu dni w lodówce i będzie wspaniałym dodatkiem do każdego spotkania z przyjaciółmi lub członkami rodziny!

Kiedy Sangria smakuje najlepiej?

Najlepszy czas na picie sangrii to miesiące letnie, kiedy możesz naprawdę docenić ten zimny i orzeźwiający napój, jednak ten cudowny smak owoców docenisz również jesienią, jak i zimą. Sangrię tradycyjnie podaje się do hiszpańskich tapas, takich jak oliwki, chorizo, wędliny, sery i orzechy. Dobrze komponuje się z grillowanymi krewetkami lub rybami i jest idealnym dodatkiem do letniego grilla. Oprócz tapas, sangrię można podawać do dań meksykańskich, takich jak tacos, burritos i quesadillas. Dodatkowe dania, takie jak sałatka ziemniaczana czy colesław, są również świetnym uzupełnieniem tego owocowego napoju.

Podobne artykuły