18 czerwca 2021

Kocioł warzelny – jego rodzaje i zastosowanie

Do niedawna kocioł warzelny kojarzył się z żeliwnym naczyniem, stawianym nad ogniskiem, lub bezpośrednio w nim. Technologia jednak wciąż idzie do przodu, a lokale gastronomiczne mają do wyboru coraz to nowsze rozwiązania. Dziś w ofercie sklepów można znaleźć całą masę kociołków warzelnych. Jak się w tym nie pogubić i co wybrać, by usprawnić pracę w kuchni?

Rodzaje kociołków warzelnych

Każdemu właścicielowi lokalu gastronomicznego zależy z pewnością na tym, by goście byli zadowoleni z zamówionych potraw. Na ich smak składa się wiele czynników, między innymi jakość składników, a także doświadczenie kucharza. Jednak nieocenionym wsparciem jest również sprzęt gastronomiczny, jak kociołki warzelne

Obecnie w sklepach ze sprzętem gastronomicznym znajdziesz, między innymi:

  • kotły warzelne gazowe – energia cieplna w nich dostarczana jest za pomocą gazu ziemnego lub w postaci butli gazowej, który podgrzewa płaszcz wodny, przekazujący swoje ciepło gotowanym potrawom,
  • kotły warzelne elektryczne – do ich funkcjonowania potrzebna jest energia elektryczna. Nadają się zarówno do podgrzewania jak i gotowania sporych porcji,
  • kotły warzelne przechylne – wyposażone są w specjalne, przechylane pojemniki. Takie rozwiązanie sprawia, że przelanie gotowego dania z kociołka do innego naczynia jest bardzo proste i minimalizuje ryzyko ewentualnych poparzeń gorącą potrawą.
Traditional hungarian rural kitchen with oven for burning wood

Jakie dania można gotować w kociołkach warzelnych?

Kotły warzelne z reguły wykorzystywane są do przyrządzania dań jednogarnkowych. Chociaż warto zaznaczyć, że dostępne są kociołki warzelne przechylne, które składają się z kilku ruchomych pojemników. Takie rozwiązanie pozwala na gotowanie różnych potraw jednocześnie.

Jednak głównym przeznaczeniem kotłów warzelnych są takie dania, jak:

  • zupy,
  • leczo,
  • bigos,
  • gulasze.

Tego rodzaju sprzęt sprawdza się idealnie do gotowania w plenerze. Bierzesz udział w lokalnych piknikach rodzinnych, często pojawiasz się na targach i promujesz swój lokal gastronomiczny? W takim razie pokochasz kociołek warzelny! Pozwala on na szybkie i łatwe przygotowanie jednogarnkowych potraw, nie zajmuje dużo miejsca, jest łatwy w transporcie i nie wymaga specjalnego przeszkolenia, by odpowiednio w nim gotować. Niektóre modele wyposażone są w specjalny system bezpieczeństwa. Dzięki temu urządzenie samodzielnie nadzoruje przygotowywanie posiłku, zapobiegając przypalaniu się potraw.  

Na co zwrócić uwagę, wybierając kocioł warzelny?

Aby kocioł warzelny dobrze spełniał swoją funkcję, zwróć uwagę na kilka podstawowych aspektów przed jego zakupem. Przede wszystkim zastanów się, jak często i dla jakiej liczby gości zamierzasz przyrządzać w nim posiłki. Im większy kociołek warzelny, tym bardziej wydajny. 

Nie bez znaczenia jest tu również rodzaj zasilania. Planujesz plenerowe wyjazdy? Przy kociołku elektrycznym musisz zapewnić sobie źródło prądu, natomiast jeśli zdecydujesz się na kociołek gazowy, wystarczy mieć pod ręką butlę z gazem. W plenerze dużym ułatwieniem będą też kotły przechylne lub te wyposażone w specjalny kranik, który umożliwi bezproblemowe przelewanie gotowego dania do innych naczyń.

Urządzenie z potencjałem

Kocioł warzelny to bez wątpienia urządzenie do zadań specjalnych, które znajdzie zastosowanie w każdej gastronomii. Jeśli zależy ci na szybkim i sprawnym przyrządzaniu dań jednogarnkowych lub często gotujesz na wielkich imprezach plenerowych, stanie się on niezastąpionym wsparciem! Przekonaj się już dziś, jak wiele daje możliwości oraz jakie smaczne dania można wyczarować z jego pomocą.