Marzą ci się jędrne i soczyste kluski śląskie, które na dodatek ładnie rozkładają się na talerzu, nie lepiąc się? To z pozoru banalne danie przysparza często wielu problemów. Na szczęście już nie musisz się martwić, że twoja praca z przygotowaniem klusek pójdzie na marne. Poniżej przedstawiamy kilka rad, które sprawią, że twoje kluski będą miały idealną konsystencję i nie będą klejące.
Jak się pewnie domyślasz, bardzo ważne jest jakiego rodzaju ziemniaków użyjesz do przygotowania klusek. Odmiana jest nie bez znaczenia, bo im bardziej mączysta, tym bardziej nadaje się do ugotowania wspaniałych klusek. Wybór ziemniaków o dużej zawartości skrobi sprawi, że kartoflane kulki będą bardziej zwarte, a co za tym idzie również mniej klejące. Warto użyć takich gatunków ziemniaka jak: ibis, gracja, bryza, tajfun czy bursztyn.
Aby kluski nie lepiły się, musisz pamiętać o odpowiednich proporcjach składników. Bardzo ważne, żeby dodać tylko tyle mąki, ile jest niezbędne. Pamiętasz, z czego robiłaś klej na zajęciach technicznych w podstawówce? No właśnie. Woda i mąka równa się klej. Im mniej mąki, tym mniej lepiące się kluski. Nie próbuj też eksperymentować z różnymi rodzajami mąk – najlepsza do klusek jest skrobia ziemniaczana.
Pamiętaj, aby nie mieszać ze sobą składników za długo. Zbyt intensywne ugniatanie, może spowodować, że ciasto na ziemniaczane kulki będzie nieelastyczne. Żeby kluski miały odpowiednią strukturę, dodaj do nich jajko. Nie wszyscy kucharze podchodzą do tego z entuzjazmem, ale sprawi ono, że kluski będą zdecydowanie bardziej elastyczne, a formowanie odpowiedniego kształtu nie przysporzy ci kłopotu.
Właściwą konsystencję klusek pomoże też zachować gotowanie ich w lekko osolonej wodzie. Żeby danie się nie lepiło, warto tę wodę najpierw zahartować. Do garnka z wrzącą wodą dodaj szklankę zimnej wody i do takiej właśnie wrzucaj przygotowane wcześniej surowe kluski. Podczas gotowania musisz kilka razy przemieszać danie. Pamiętaj, żeby robić to delikatnie, a kluski wyjmować z garnka przy użyciu miękkiej łyżki cedzakowej.
Kiedy kluski będą już gotowe, wyjmując je do jakiegokolwiek naczynia – półmiska czy na talerz – skrop je delikatnie roztopionym masłem lub olejem. Trik ten sprawi, że kartoflany przysmak nie będzie klejący. Kluski wyjdą idealnie sprężyste i pulchne, a twoi domownicy będą zajadali się nimi ze smakiem.