Soda oczyszczona — warto dodać ją podczas przygotowywania mięsa

Kategoria: Kuchnia
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2024-01-23

Sodę oczyszczoną zwykle wykorzystujemy podczas pieczenia domowych wypieków. Warto jednak wiedzieć o tym, że ma ona dużo szersze zastosowania w naszej kuchni.

Przygotowanie mięsa to sztuka, która wymaga nie tylko umiejętności, ale i wiedzy o składnikach, które mogą przekształcić zwykły schabu w kulinarny majstersztyk. Jednym z mniej znanych, ale niezwykle skutecznych trików jest użycie sody oczyszczonej.

Dlaczego soda oczyszczona sprawia, że mięso jest lepsze?

Główną zaletą stosowania sody oczyszczonej jest jej zdolność do zmiękczania mięsa. Dzięki swoim zasadowym właściwościom soda oczyszczona rozkłada białka w mięsie. Jeśli mamy więc do czynienia z twardym mięsem, które wymaga długiego gotowania lub marynowania, to soda oczyszczona pomoże je zmiękczyć, a tym samym skrócić ten proces.

Zaobserwuj nas na Facebooku

Mięso po przygotowaniu będzie nadal soczyste i bardzo delikatne. Soda oczyszczona wpływa bowiem też pozytywnie na zdolność zatrzymania wilgoci w mięsie. Dzięki temu zyskuje ono również więcej smaku.

Nie przesadzaj z ilością

Należy jednak pamiętać o umiarze. Zbyt duża ilość sody oczyszczonej może nadać mięsu niepożądany, mydlany lub gorzki posmak. Zaleca się używanie nie więcej niż ¼ łyżeczki sody na 500 g mięsa i dokładne spłukiwanie mięsa przed gotowaniem, aby usunąć nadmiar sody.

Podobne artykuły